Överblick: Minister och M-topp i testningsbråk och tågplaner upprör

ÖVERBLICK. Lena Hallengren (S) och Irene Svenonius (M) bråkar om vems fel coronadöden på Stockholms äldreboenden är. En bantad version av höghastighetsbanan får tummen ner av kommuner längs sträckan. Kommunalråd kritiseras för Twitterinlägg. Läs Altingets överblick.

Socialminister Lena Hallengren (S) och regionrådet Irene Svenonius (M) träter.
Socialminister Lena Hallengren (S) och regionrådet Irene Svenonius (M) träter. Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

SVT har granskat den svenska coronatestningen. Regeringens mål om att genomföra 100 000 tester i veckan redan under våren uppfylldes först i september. Enligt regeringen är regionerna ansvariga för det. Socialminister Lena Hallengren (S) menar också att detta är en förklaring till att så många dog på Stockholms äldreboenden i våras.

– Det fanns ju ett skäl till att man fick spridning på många äldreboenden, till exempel i Stockholm, när man inte testade dem som man borde testa, säger hon till SVT.

Men Hallengren får mothugg från Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.

– Vi arbetade stenhårt med att testa det som var vårt ansvar och vi arbetade stenhårt med att bygga ut sjukvården, fixa skyddsutrustning, fixa läkemedel. Kort sagt: regionen var inte arbetslös under våren, om vi uttrycker oss försiktigt. Personalen jobbade dygnet runt, säger hon.

Tågbråk

Det planerade bygget av höghastighetsbana fortsätter att föranleda heta diskussioner. Trafikverkets senaste skiss med en bantad version möter en kritikstorm från kommuner längs den planerade sträckan, rapporterar Sveriges radio.

Trafikverket menar att det inte går att bygga stationer centralt och samtidigt hålla kostnadstaket på 205 miljarder som januaripartierna kommit överens om. Vissa stationer längs sträckan skulle därför kunna ligga en mil utanför städerna.

– Hela tanken med det här var att det är ett samhällsbyggnadsprojekt som ska knyta ihop landet, skapa arbetsmarknadsförstoring, bättre möjligheter för pendling och ett ökat bostadsbyggande. Med de här förslagen går man miste om det. Det blir en storstadssatsning, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping till SR.

Även kommunalråd i Nyköping, Norrköping, Linköping och Borås är irriterade.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill invänta myndighetens slutrapport som kommer i februari innan han säger vad han tycker i frågan.

– Sen kommer vi föra en diskussion om hur vi ska kunna bygga nya stambanor. För det behövs i Sverige.

Kritiserat kommunalråd

Nyligen blev Jonas Cronert (S) nytt kommunalråd i Västerås. Det har gjort att ljuset riktats mot Cronerts språkbruk på Twitter, rapporterar P4 Västmanland.

Det är flera inlägg som kritiseras men framför allt en tweet om coronapandemin i mars 2020.

“Att en äcklig diktatur som Kina inledde coronaskiten genom att äta levande djur kritiserar Sverige känner jag är att accelerera det gamla talesättet sten i glashus till atombomb i glashus. Sitt ner i båten skojare”, skrev Cronert då.

Oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) är kritisk.

– Det är inte värdigt debatten i Västerås, säger hon till P4.

Cronert å sin sida är inte så bekymrad.

– Att ha ett polariserande språkbruk gentemot en diktatur känner jag inte är ett jättestort problem, säger han.

Tweeten har raderats.

Nämnda personer

Ann-Marie Nilsson

Kommunstyrelsens ordförande (C) Jönköpings kommun

Irene Svenonius

Regionstyrelsens andre vice ordförande (M) Region Stockholm, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom med inriktning mot företags- och nationalekonomi (Växjö Högskola)

Lena Hallengren

Gruppledare (S)
Lärare åk 1-7 (Högskolan i Kalmar 1996)

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget