Överblick: Minister anmäls och nya reseförbud

ÖVERBLICK. Statistik över smittoläget blir svårtolkad under julen. Minister KU-anmäls. Muterad virusstam ger reseförbud. Mellandagsrean blir av trots regeringens vädjan. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Helgens rapportering från Storbritannien om den nya och potentiellt mycket mer smittsamma muterade virusstammen av coronaviruset får nu snabbt konsekvenser i form av politiska åtgärder.

Under söndagskvällen avslöjade SVT att regeringen avser fatta beslut om att stoppa resor från Storbritannien till Sverige. Flera andra EU-länder har redan infört liknande reseförbud under helgen och i DN rapporteras att fall av viruset har upptäckts också i Nederländerna, Belgien, Italien samt Danmark.

Lena Hallengren KU-anmäls

Lena Hallengren KU-anmäls av Kristdemokraterna, rapporterar Ekot. Partiet menar att det måste till en granskning av hur regeringen har hanterat och förhållit sig till coronakommissionens självständighet, efter att uppgifter i Svenska Dagbladet gjort gällande att regeringen både har försökt få loss information från kommissionen i förtid och lagt sig i hur kommissionen skulle presentera sitt betänkande.

Medlemsomröstning om januariavtalet föreslås i L

Den tidigare riksdagsledamoten Mathias Sundin säger i Sveriges Radio att att Liberalernas medlemmar borde få säga ja eller nej till januariavtalet i en medlemsomröstning. Detta för att få stopp på de öppna stridigheter som pågår i frågan. Helst borde partistyrelsen ta initiativ till en omröstning, menar Sundin, men han utesluter inte möjligheten att partiets länsförbund på egen hand genomför omröstningar som ger en fingervisning om vad partiet vill.

Mellandagsrean stoppas inte

Mellandagsrean blir av, trots regeringens önskan om motsatsen, rapporterar SVT. Det lät måhända tydligt när Folkhälsomyndigheten och regeringen vid presskonferensen i fredags lät förstå att mellandagsrean är inställd, men på frågor om lagrum för inställandet blev det vagare.

På Svensk handels hemsida finns ingen information om stoppad handel till medlemmarna. Istället skriver man att ”Det finns ingen risk för sanktioner för de företag som har mellandagsrea”. Svensk Handels näringspolitiska chef Mats Hedenström anser att det finns andra sätt att minska smittspridningen.

– Våra medlemmar behöver få sälja under den här perioden. Fokus borde ligga på att stoppa trängsel, säger han till SVT. 

Mer svårtolkad coronastatistik i jul

Folkhälsomyndighetens sista pressträff före jul äger rum i morgon tisdag. Därefter tar träffarna ett kort uppehåll till lördagen den 26 december och följer därefter ett lite annorlunda schema än vanligt, bland annat med två lördagsträffar.

Dock kommer några av träffarna att hållas utan att ny data har inrapporterats. Uppdateringen av data sker under helgerna glesare, vilket betyder att man får vänta till 29 december på ny statistik över smittoläget. I en popup på sin hemsida flaggar myndigheten för att statistiken under denna period kommer vara svårtolkad.

Forrige artikel Realisten som tog makten i Hagfors Realisten som tog makten i Hagfors Næste artikel Föräldrastöd ska minska ungas kriminalitet Föräldrastöd ska minska ungas kriminalitet