Överblick: M vill se krav på minskad elförbrukning och KD vill öppna övergreppsmottagningar

M vill se krav på minskad elförbrukning. Riksdagen blixtinkallas i eftermiddag. KD vill öppna övergreppsmottagningar i hela landet. Ny kärnkraft kräver nya slutförvar. S vill återinföra extratjänsterna.

Bild från när KD-ledaren Ebba Busch höll torgmöte i Jönköping i helgen.
Bild från när KD-ledaren Ebba Busch höll torgmöte i Jönköping i helgen.Foto: Mikael Fritzon/TT
Josefin Lingström

Under förmiddagen presenterade M fem åtgärder för att hantera elpriserna. M vill aktivera alla kraftanläggningar, ta bort hinder för kraftvärme, stöd till energieffektivisering, krav på minskad elförbrukning i offentlig verksamhet och att ett högkostnadsskydd finns på plats senast 1 november.

– Vi ska behålla svensk kärnkraft och bygga ny kärnkraft. Det är en otroligt stark signal. Att en ny energipolitik är fullt möjlig, säger partiledaren Ulf Kristersson enligt Expressen.

Kan behövas nytt slutförvar

När kärnkraften föreslås att byggas ut kraftigt, leder det till mer kärnavfall. Enligt Pär Olsson, professor på Tekniska högskolan, skulle vissa förslag från partierna generera mer avfall än vad nuvarande kärnkraftsprogram gör.

Men slutförvaret som ska byggas i Forsmark kommer bara rymma avfall från de gamla reaktorerna. Med ny kärnkraft behövs nya tillstånd för slutförvaring, en process som tog decennier förra gången, rapporterar SR.

Återinförda extratjänsterna

Föra att minska segregationen och arbetslösheten vill S återinföra extratjänsterna som långtidsarbetslösa kan anvisas till. S vill även öka antalet arbetsmarknadsutbildningar och införa en aktivitetsplikt i försörjningsstödet, skriver de i ett pressmeddelande.

Fler övergreppsmottagningar

KD-ledaren Ebba Busch säger i en pressträff, som hon direktsänder på Instagram, att det behövs övergreppsmottagningar i hela landet för att öka jämställdheten. Något som bara finns i 6 av 21 regioner, enligt KD. Partiet vill lägga 100 miljoner i stimulansmedel på detta.

– Det här är avgörande framför allt för att möta brottsoffren på rätt sätt, men också för att öka möjligheten att få en uppklarning och se en fällande dom, säger Ebba Busch enligt Omni.

Blixtinkallad riksdag

I eftermiddag, klockan 15, kommer riksdagsledamöterna samlas i riksdagen för ett extrainsatt sammanträde. Anledningen är att riksdagen ska ta ställning till regeringens förslag på åtgärder om finansiell stabilitet.

Regeringen vill ge hundratals miljarder i garantier till elbolagen för att förhindra en potentiell finanskris, skriver TT/Omni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00