Överblick: M vill se 100 miljarder till företag och MP vill stötta kollektivtrafik

ÖVERBLICK. Moderaterna vill satsa 100 miljarder i månaden på att rädda företag. Miljöpartiet vill stötta den coronadrabbade kollektivtrafiken. Januaripartiernas AF-reform fortsätter trots experternas varningar. S går framåt i opinionen. Läs Altingets överblick.

Moderaterna har presenterat sin vårbudgetmotion. Den innehåller bland annat förslag om att stödja företag genom slopade arbetsgivaravgifter, korttidspermittering på heltid och direktstöd, skriver SVT. Notan för staten skulle bli 100 miljarder kronor i månaden.

– I det här läget måste staten kliva in som det försäkringsbolag som staten är, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på en pressträff.

M vill också satsa fem miljarder mer än regeringen på coronatester. Totalt avsätter partiet sex miljarder till det.

Kollektivtrafik på knäna

När allt fler undviker kollektivtrafik minskar biljettintäkterna. Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik beräknar att bortfallet på en månad är en miljard kronor. Nu vill MP ge stöd till branschen, skriver DN.

– Vi har kompenserat många sektorer – vården, kultur, medier, flyget – men kollektivtrafiken ser vi som akut att stödja nu. Det kommer att drabba många om trafikbolagen inte klarar den här finansiella påfrestningen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till tidningen.

Kritiserad reform

Reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter trots experternas varningar, skriver SvD. Sedan den 1 mars har antalet arbetslösa ökat med 109 000 och i regeringens värsta scenario kan arbetslösheten växa till 13,5 procent i år.

Det sätter inte stopp för januaripartiernas planer på att reformera Arbetsförmedlingen. Flera experter är bekymrade.

– Det är den perfekta stormen. Det är illa, det är väldigt illa, säger Anders Forslund, biträdande chef vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, till SvD.

Reviderade prognoser

Svergies kommuner och regioner (SKR) reviderar sin skatteunderlagsprognos. Organisationen tror nu att skattunderlaget bara kommer att växa med 0,9 procentenheter i år och att Sverige kommer att hamna i en djup lågkonjunktur.

– Den utveckling som vi nu ser är helt unik. Det är högst ovisst hur mycket stryk som den svenska ekonomin tar i år. Vi hoppas och tror på att ekonomin vänder upp under det tredje kvartalet, men även om så sker är det svårt att bedöma helåret. Ett ännu svagare skatteunderlag i år kan inte uteslutas, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, i ett pressmeddelande.

Även Konjunkturinstitutet (KI) reviderar sin ekonomiska prognos. Myndigheten tror nu att arbetslösheten kommer att stiga till över tio procent redan i år och att BNP-tappet kommer vara sju procent under året.

“Den i utgångsläget relativt låga Maastrichtskulden (konsoliderad bruttoskuld i offentlig sektor) gör att det trots detta finns ett stort utrymme att öka stödinsatserna för att mildra konjunkturnedgången och förbättra förutsättningarna för den kommande konjunkturåterhämtningen, om så skulle anses motiverat.”, skriver KI i ett pressmeddelande.

S framåt i mätning

Socialdemokraterna fortsätter att gå som tåget i opinionsmätningarna. I DN/Ipsos ökar stödet för S med fyra procentenheter och partiet får 29 procent. Samtliga partier klarar riksdagsspärren, men Liberalerna och Miljöpartiet ligger på gränsen. Båda partierna får fyra procent i mätningen.

Forrige artikel Corona: pressträff med utbildningsminister Anna Ekström Corona: pressträff med utbildningsminister Anna Ekström Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (29 april) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (29 april)