Överblick: M vill sänka a-kassan och V vill halvera biljettpriset på buss och tåg

Moderaterna släpper valmanifest med bland annat en bidragsreform. C vill ge bonus till barnfamiljer. Regeringen ger nytt stöd till Ukraina. Vänsterpartiet vill att kollektivtrafiken byggs ut och att biljettpriset sänks.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar valmanifestet.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar valmanifestet.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

Moderaterna presenterar nu sitt valmanifest som innehåller ungefär 250 förslag, där fokus ligger på ekonomin, brottsligheten, energisystemet samt försvar. Partiet vill genomföra en bidragsreform och underlätta för hushåll att klara prisökningar.

M vill sänka ersättningen från a-kassan, men där får de mothugg av SD som inte kommer att gå med på det. Något som ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson är medveten om när de kan behöva SD:s stöd för att kunna ta regeringsmakten.

– Vill man stärka arbetslinjen ska man rösta på Moderaterna, men vi är fyra partier som kommer att förhandla, säger hon, rapporterar TT/Omni.

Bonus till barnfamiljer

På en pressträff meddelar C att de återigen vill införa en jämställdhetsbonus. C tog bort den 2017, men nu presenteras förslaget igen med att bonusen tredubblas och blir enklare. Förslaget innebär föräldrapar med gemensam vårdnad som delat jämställt på föräldraledigheten ska få en skattefri bonus på 50 000 kronor.

– Jämställdheten får inte bli en fråga där vi slår oss till ro, där vi låter gårdagens framgångar skymma morgondagens utmaningar, säger C-ledaren Annie Lööf enligt Aftonbladet.

Nytt stödpaket till Ukraina

I samband med att Ukrainas utrikesminister besöker Sverige, presenterar regeringen ett nytt stödpaket till Ukraina. Det handlar om ett stöd på 500 miljoner kronor till försvaret, lika mycket pengar ska gå till återuppbyggnaden av Ukraina, rapporterar Svenska Dagbladet.

V skapar regeringsstyrka

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar presenterar nu en styrka med personer som ska förhandla efter valet. Gruppen ska göra partiet redo att äntra en regering och ge genomslag för V-politik. Förutom Dadgostar, består gruppen av: Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson, Ida Gabrielsson som är vice partiledare, Sandro Scocco, chefsekonom samt Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom.

Samtidigt föreslås en utbyggnad av den regionala kollektivtrafiken med ett nytt investeringsstöd och att biljettpriserna ska sänkas. V anser att ”kollektivtrafiken är en grundbult i klimatomställningen”. Därför ska biljettpriset halveras under kommande två år till att börja med.

– Fler kommer att behöva åka kollektivtrafik. Det betyder att det måste finnas på fler platser i Sverige, och man måste kunna betala för det höga biljettpriset. Det ska premieras mer att ta buss, tåg, tunnelbana eller spårvagnen, säger Nooshi Dadgostar under pressträffen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00