Överblick: (M) vill bygga baracker för äldre och rekordmånga söker utbildning

ÖVERBLICK. Under dagens partiledarsamtal kommer moderatledaren att föreslå grönt ljus för kommuner att bygga tillfälliga äldre- och LSS-boenden, som baracker. Regeringen föreslår tillfällig föräldrapenning ifall skolorna stänger. Antalet sökande till högskolan och universitet har i år skjutit i höjden. Läs Altingets överblick.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna vill att kommuner ska få göra undantag i plan- och bygglagen och upprätta tillfälliga äldre- och LSS-boenden under pandemin. Det rapporterar Ekot.

– Det är uppenbart att smittan kommit in på många äldreboenden och då skulle kommunerna behöva ha större rättigheter att till exempel bygga nya, tillfälliga baracker. Byggnader där man kan separera människor som blivit smittade från de som inte blivit det, säger partiledare Ulf Kristersson (M) till kanalen.

Sedan tidigare har regionerna fått tummen upp till att inrätta tillfälliga fältsjukhus för att tillgodose vårdbehovet inom sjukvården. Nu vill Moderaterna se en liknande lösning för tillfälliga äldre- och LSS-boenden, som ligger på kommunernas ansvar.

Kristersson anser även att kommunerna behöver hjälp med upphandling av skyddsutrustning inom äldrevården. Hjälpen som Socialstyrelsen ska bistå kommunerna med "fungerar uppenbart inte" menar han.

Tillfällig föräldrapenning föreslås

Regeringen föreslår en tillfällig föräldrapenning som blir aktuell om skolor stängs. Det rapporterar Ekot.

– Det är viktigt att det finns en lösning på plats i fall vi hamnar i ett läge i framtiden då skolor stängs. Då måste det finnas en ekonomisk trygghet för de föräldrar som påverkas av att man måste vara hemma och ta hand om barn, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Ekot.

Reglerna om tillfällig föräldrapenning föreslås träda i kraft den 25 april. Ersättningen ges enbart om regeringen beslutar om att stänga skolor eller om en smittskyddsläkare bedömer att en skola i ett område bör stänga. Men att regeringen i dagsläget skulle fatta ett sådant beslut är inte aktuellt, säger ministern.

Rekordmånga sökande till högskolan

Fler än någonsin har sökt en utbildning till hösten på landets högskolor och universitet. Antalet sökande ökade med 13 procent i år jämfört med i fjol. Det skriver TT.

– Det är en fantastisk ökning, och särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen som har ökat med 33 procent. Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger Karin Röding, generaldirektör Universitets- och högskolerådet (UHR), till TT.

Av de drygt 400 000 ansökningarna som registrerades vid antagningen skickades nästan 9 000 ansökningar in den sista timmen ansökningen var öppen.

Handelsministrarna möts om corona

Europeiska unionens handelsministrar möts i dag, torsdag, för att diskutera de handelspolitiska konsekvenserna av coronaviruset. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Under mötet kommer utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) att bland annat presentera det svenska initiativet Trade for health, som syftar till att ta bort tullar och handelshinder på medicinska produkter.

– Vårdpersonalen gör otroliga arbetsinsatser just nu. De ska självklart ha en trygg arbetsmiljö med skyddsutrustningen de behöver för att trygga sin och andras hälsa. Att underlätta import av varor till sjukvården är därför en självklarhet, säger Anna Hallberg i pressmeddelandet.

Nämnda personer

Anna Hallberg

Tidigare utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor (S)
Studier i ekonomi och juridik (Göteborgs uni., 1987)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget