Överblick: M-topp i blåsväder och regeringskritik mot äldreboenden

ÖVERBLICK. Enligt källor råder kaos i Stockholms stadshus med dålig arbetsmiljö under moderata finansborgarrådets ledning. SD och V kritiska till regeringens hantering av äldrevården som nu fått smittspridning. Tyskland begränsar videomöten med Zoom av säkerhetsskäl. Läs Altingets överblick.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en intervju i P1-morgon att han är kritisk till regeringens defensiva agerande mot coronaviruset. Åkesson hade hellre sett tidiga åtgärder som man i ett senare skede hade kunnat lätta på efter vad som gett effekt och inte.

– I Sverige har man gjort tvärtom och jag uppfattar det som ett väldigt högt spel. Sedan kan jag inte säga att det är fel eftersom vi inte har något facit än. Men jag är rädd för att det är fel, säger Åkesson i P1.

I samma intervju säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt att regeringen i huvudsak har agerat väl under krisen. Däremot riktar han kritik mot hanteringen av äldreomsorgen och sjukvården.

– Det skärs fortfarande ner i vården, vilket går rakt emot att bygga upp en motståndskraft mot den här smittan. Jag tycker också att det är ett misslyckande med den enorma smittspridningen i äldreomsorgen, säger Sjöstedt.

Även Åkesson tycker att regeringen har misslyckats inom äldrevården. Enligt SD borde regeringen ha infört besöksförbud på äldreboenden i ett mycket tidigare skede.

– Det är ett gigantiskt misslyckande att vi har fått in smittspridning på äldreboenden, säger Åkesson.

Stormigt kring M-topp

Enligt källor till Dagens industri råder kaos i Stockholms stadshus. En arbetsmiljöutredning har inletts efter larm om dålig arbetsmiljö under moderata finansborgarrådet Anna König Jerlmyrs ledning.

– Det är fullständig katastrof på tjänstemannanivå. Folk gråter på toaletterna och ingen vill jobba med eller nära finansborgarrådet, säger en källa som sitter på en central roll i Moderaterna i Stockholm till DI.

En del av den interna kritiken ska även handla om att partimedlemmar känner att Moderaterna har hamnat i skymundan av Miljöpartiet, som man samstyr kommunen med.

EU-möte om kulturen

Under onsdagen deltog Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) i ett möte med samtliga EU-länders kulturministrar. Det rapporterar TT.

– Fokus för mötet var kulturen och mediernas situation. Samtliga deltagare lyfte hur akut läget är och hur det påverkar och slår extremt hårt mot kultursektorn och medierna, säger ministern till TT.

Tidigare har EU beslutat om stödåtgärder på 37 miljarder euro som ska gå till små och medelstora företag i Europa som behöver ekonomiskt stöd.

– Det handlar om 800 miljoner kronor som ska komma till Sverige via Tillväxtverket. Där skulle kultursektorn kunna få del av stödet, eftersom det finns både små och större företag inom hela den kreativa sektorn, säger Amanda Lind.

Zoom-möten en säkerhetsrisk

Tysklands utrikesdepartement begränsar användandet av videomöten med Zoom av säkerhetsskäl. Departementet anser att mjukvaran har kritiska säkerhetsbrister, uppger källor från regeringen. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare har Taiwan helt förbjudit användningen av Zoom inom statlig verksamhet.

Nämnda personer

Amanda Lind

Riksdagsledamot (MP), ordförande i kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson, talesperson för nationella minoriteter och mediefrågor
Psykolog (Umeå uni., 2009)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Jonas Sjöstedt

F.d. partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget