Överblick: M, KD och V pressar regeringen och allvarlig risk för terror

ÖVERBLICK. Oppositionen överens om arbetskraftsinvandringen – vill pressa regeringen. Terrorhotet mot Sverige bedöms vara allvarligt. Ny generaldirektör för Forte. Arbetsförmedlingen ångrar nedläggningar av kontor. Läs Altingets överblick.

Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) skakar hand under partiledardebatten i riksdagen.
Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) skakar hand under partiledardebatten i riksdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är överens om ändringar i arbetskraftsinvandringen. Till torsdagens sammanträde i socialförsäkringsutskottet ska de föreslå att utskottet beslutar om att regeringen senast den 1 maj i år ger utredningen om arbetskraftsinvandringen nya direktiv. Det skriver Svenska dagbladet.

– Det här är bra steg i rätt riktning. I regeringens utredning finns inga steg för att rätta till maktobalansen (mellan arbetskraftsinvandrare och arbetsgivare), säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Svd.

I tilläggsdirektiven vill de tre partierna se krav på att utredaren lämnar förslag på att kompetensutvisningarna ska upphöra. De vill även se skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet med arbetskraftsinvandring och eventuellt föreslå en ny brottsrubricering. Som tredje tilläggsdirektiv anser de att utredaren ska lägga fram förslag på att arbetsgivare ska ha en skyldighet att bifoga anställningskontrakt vid ansökan till Migrationsverket.

Partierna vill även driva frågan om att Migrationsverket ska ges direktåtkomst till andra myndigheters databaser.

Hotet mot Sverige bedöms som allvarligt

Enligt Försvarets radioanstalt (FRA) utsätts Sverige dagligen för aggressiva cyberattacker. Det redovisar FRA i sin årsrapport som släpps i dag, rapporterar TT.

– Det kan vara så att främmande makt agerar genom andra kanaler. Men det vi ser är att de hotaktörer som agerar mot Sverige är väldigt kraftfulla och använder sig av sofistikerade metoder, vilket gör att det finns goda skäl att sluta sig till att det handlar om statliga aktörer, säger Björn Lyrvall, generaldirektör på FRA, till TT om cyberattackerna.

Lyrvall säger även att FRA har stöttat Säpo i ett antal större operationer under året, och bedömer det internationella terrorhotet mot Sverige som allvarligt.

– Vi har ett nära samarbete med Säkerhetspolisen, både om hur internationell terrorism utvecklar sig på ett övergripande plan, men också mer specifikt hur terroristnätverk planerat attacker mot svenska mål.

EU-kommissionen föreslår AI-strategi

Under gårdagen presenterade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en ny strategi för utvecklingen av artificiell intelligens. Unionen ska bli världsledande på AI, och kommissionen vill satsa 17,5 miljarder euro på utveckling av teknologin. Det rapporterar SVT.

– I dag presenterar vi vår ambition för att forma Europas digitala framtid. Den täcker allt från cybersäkerhet till kritisk infrastruktur, digital utbildning till färdigheter, demokrati till media, säger Ursula von der Leyen.

Men von der Leyen betonar även konsekvenserna med ökad digitalisering. Det är av stor vikt att värna medborgarnas rättigheter och att inte kränka integriteten med den nya teknologin. Därför föreslås en reglering av AI i känsliga sammanhang, såsom hälsa och vård, polis och säkerhet samt transportsektorn. Det ska kunna ställas krav på transparens, spårbarhet och mänsklig kontroll inom dessa områden.

Fem återupprättade AF-kontor i norr

Arbetsförmedlingen (AF) ska åter säkra sin närvaro på fem orter i Region nord. Det skriver SVT.

– Det har visat sig att både avstånden och behovet av service kräver att vi har fast bemannade kontor på fler platser än vi tidigare planerat, säger Christina Storm Wiklander, regionchef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Det är Pajala, Jokkmokk, Storuman, Vilhelmina, och Hammarstrand som nu får bemannade AF-kontor.

Ny generaldirektör för Forte

Regeringen har i dag utsett Jonas Björck till ny generaldirektör och chef för Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

– Med en gedigen kunskap och erfarenhet inom forskningspolitik och forskningsfinansiering ser jag Jonas Björck som mycket lämpad för uppdraget och ser fram emot vårt samarbete framöver, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Björck är i dagsläget departementsråd och chef för den forskningspolitiska enheten vid utbildningsdepartementet. Han tillträder sin nya tjänst den 20 april.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00