Överblick: Löfven ger med sig och a-kassan blir dyrare

ÖVERBLICK. Stefan Löfven ger med sig och går oppositionen till mötes om kraven på en coronakommission. Förändringar i pensionssystemet försenas. Medlemsavgiften i a-kassa kan höjas. Läs Altingets överblick.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Josefin Lingström

Åldershöjningen i pensionssystemet innebär att den tidigaste åldern för att ta ut pension ska höjas från 62 till 63 år och det ska tidigast gå att få garantipension och bostadstillägg från 66 års ålder. Men Pensionsmyndigheten varnar nu för att åldershöjningen av pensionen som var planerad till år 2023 kan behöva skjutas på tiden, rapporterar DN.

Anledningen är att Pensionsmyndigheten har fullt upp med att hinna med att förbereda de ändringar som ska ske hösten 2021. Det är inkomstpensionstillägget på mellan 25 och 600 kronor i månaden före skatt.

Innan dess måste myndigheten få till ett nytt datasystem för förändringarna.

– Det system vi har i dag byggdes i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och behöver förnyas. Vi behöver bygga ett helt nytt system för att klara de förändringar i pensionssystemet som politikerna vill göra, säger Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till DN.

Kommission om coronautbrottet

Stefan Löfven har tidigare meddelat att regeringen ska tillsätta en coronakommission senare i år. Men senast under partiledarsamtalen i fredags tryckte oppositionspartierna på att kommissionen ska komma igång tidigare.

Nu går regeringen oppositionen till mötes.

– Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningarna för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Tiggeriförbud

Under måndagskvällen fattade kommunfullmäktige i Skurups kommun beslut om att införa ett tiggeriförbud, skriver Svd/TT.

Förbudet kommer att gälla på flera olika platser i Skurup. Bland annat på torget och på gågatan.

Dyrare a-kassa

I april höjdes ersättningsnivån från a-kassan för de 100 första dagarna från 910 till 1 200 kronor per dag. Ytterligare en höjning av ersättningen kommer införas från och med dag 101. Införandet sker i slutet av juni.

Men flera a-kassor flaggar nu för att de kommer behöva höja medlemsavgifterna på grund av de höjda ersättningsnivåerna, rapporterar Omni/TT.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00