Överblick: Ljusning på arbetsmarknaden – fortsatt mörkt om las

ÖVERBLICK. Arbetsförmedlingen skruvar ned sin prognos om arbetslösheten. Nyamko Sabuni hårdare än vad många L-företrädare vill. Arbetsmarknadsministern kallar till sig parterna. Vaccinsamordnaren vill se sänkta förväntningar. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

– Det ser lite ljusare ut, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, om hur myndigheten bedömer arbetslösheten för nästa år.

Myndigheten skruvar nu ner sin bedömning något och tror att arbetslösheten kommer att landa på 9,6 procent i början av nästa år. I en tidigare prognos bedömde Arbetsförmedlingen att nivån skulle bli 11,2 procent.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det är en allvarlig kris på arbetsmarknaden fortfarande och den kommer att ha långvariga effekter, säger Sundén till Sveriges Radio.

Fortsatt splittrat kring arbetsrätten

Någon ljusning syns däremot inte på området las-förhandlingarna. Efter att samtalen mellan arbetsmarknadens parter kraschade i slutet av förra veckan, när LO inte ville gå med på det förslag som övriga parter enats om, ligger bollen återigen hos politiken. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har i SvD i helgen inskärpt att hon är "beredd att hedra avtalet", vilket betyder att hon vill se las-utredningens förslag genomfört om arbetsmarknadens parter inte kommer överens. När Expressen ringde runt till partiets lokala företrädare var bilden dock splittrad och flera L-politiker runtom i landet visar upp en mer kompromissvillig inställning än partiledaren själv.

Från Centerpartiets sida sägs att man avvaktar förslag från parterna, vilket blir ännu ett andningshål. I dag på morgonen rapporterade Sveriges Radio att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) avser att kalla parterna till samtal den här veckan.

Julafton för konspirationsteorier

"Sänk förväntningarna", det är budskapet från Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i en intervju i Svenska Dagbladet. Han menar att mer realism måste till, att det inte är troligt att ett vaccin kommer att finnas för hela befolkningen förrän andra halvan av nästa år och att resplaner för sommaren 2021 troligtvis är optimistiskt.

Bergström varnar också för att det intensiva arbetet med vaccintester runtom i världen också skapar konkurrenssituationer, vilket innebär att det råder julafton för desinformation och "fake news" på området.

Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

Richard Bergström

Tidigare nationell vaccinsamordnare kring covid-19
Farmaceut (Uppsala universitet, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00