Överblick: Lind och Åkesson bråkar om hot och EU eniga mot ryssar

ÖVERBLICK. Amanda Lind (MP) och Jimmie Åkesson (SD) bråkar om mordhot. Fler ska omfattas av stödet från regeringen. Anställda får inte arbeta hemifrån. Utrikesministrar överens om Ryssland. Läs Altingets överblick.

Under en pressträff på förmiddagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att fler företag kommer omfattas av stöden från regeringen. Genom att justera kraven kommer fler företag omfattas av det kommande nedstängningsstödet. Därtill kommer omsättningskravet för att ta del av omsättningsstöd att sänkas.

Riksdagsskolk ska straffa sig

Förslaget om att dra in arvoden för riksdagsskolkande ledamöter har uppmärksammats igen. Något som Altinget rapporterade om i höstas. Alla åtta riksdagspartier kommer rösta ja till lagändringen i höst, rapporterar Ekot.

Det innebär att riksdagsledamöter som är frånvarande, utan giltigt skäl, kan få betala tillbaka sitt arvode till riksdagen. Föreslagen gräns är att ledamoten är frånvarande minst 60 procent av voteringarna

– Vi vill ha ett system som fångar upp de här grova fallen och där inte partigrupperna har kommit tillrätta med problemet. Då gjorde vi bedömningen att 60 procent var en lämplig gräns för den här särskilda granskningen, sade talmannen Andreas Norlén till Altinget i höstas.

Strider mot arbetsrätten

Genom en enkät till fackförbund inom tjänstemannasektorn har SVT undersökt om arbetsgivare tillåter sina anställda att arbeta hemifrån eftersom det rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Alla fackförbund bekräftar att många anställda vill och kan jobba hemma, men inte får för arbetsgivaren.

– Många företag har inte involverat sina medarbetare i sitt förebyggande arbete mot pandemin vilket strider mot lagstiftningen inom arbetsrätten. Det här ser vi allvarligt på, säger Christian Sundin, arbetsmiljöexpert på Forena, till SVT.

Lind och Åkesson om mordhoten

I en debattartikel på Expressen kritiserade demokratiminister Amanda Lind (MP) Sverigedemokraterna för att inte ta ansvar för hotfulla kommentarer och mordhot i deras sociala medier-kanaler.

Nu svarar partiledare Jimmie Åkesson (SD) ministern med att partiet tar fullt avstånd från mordhoten i kommentarsfältet och de försöker moderera det stora antalet kommentarer. Åkesson skriver att SD-politiker också utsätts för mordhot och hat och hoppas att det ska ses med samma allvarliga ögon av Amanda Lind.

”Detta hat drabbar i varierande grad alla profilerade sverigedemokrater och jag skulle inte för mitt liv sänka mig så lågt att jag skulle beskylla Amanda Lind för att vara ansvarig för detta hat.” skriver Åkesson.

EU-enighet

Under gårdagens möte mellan EU-ländernas utrikesministrar blev länderna överens om ytterligare sanktioner mot Ryssland, rapporterar SVT. Det gäller åtgärder mot minst fyra tunga makthavare i Moskva som kan få inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar. Under samma möte beslutades även om ytterligare sanktioner mot flera makthavare i Venezuela och varning för detsamma mot kuppmakarna i Myanmar (Burma).

Forrige artikel Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en Hallå där Lars Gunnar Nordlander (S) – Är skidresa en "nödvändig resa"? Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (23 feb) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (23 feb)