Överblick: L slår KD:s bottenrekord och Ryssland stänger av gaskranar till EU

Liberalerna slår nu KD:s bottenrekord i den 43-åriga mäthistorien av opinionen. Siffror för ukrainska flyktingar skrivs ned. Ryska gaskranar till EU-länder stängs av och LKAB kan göra EU oberoende av ryskt konstgödsel.

Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson får en tuff start med ett nytt bottenrekord för partiet.
Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson får en tuff start med ett nytt bottenrekord för partiet.Foto: Adam Ihse/TT
Josefin Lingström

Nu slår Liberalerna KD:s bottenrekord, enligt den senaste mätningen av väljarstödet från DN/Ipsos. L hamnar under riksdagsspärren för 22-andra mätningen i rad, ett rekord i den 43-åriga mätserien. KD låg under 4 procent i 21 mätningar mellan maj 2015 och april 2017.

I den senaste mätningen låg KD på 6 procent och Liberalerna på 3 procent.

Stänger av gaskranen

Ryska energijätten Gazprom har strypt gasen till Bulgarien och Polen. Bolaget påstår att de inte fått betalningar från länderna i rubel. Något som tillbakavisas av Bulgariens energiminister. Beskedet har lett till att priset på europeisk gas steg med 24 procent, skriver Omni.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att det är ännu ett ryskt försök att utpressa EU.

”Vi är förberedda på det här scenariot. Vi förbereder vårt gemensamma EU-svar”, skriver hon på Twitter.

Färre kommer till Sverige

Migrationsverket skriver ned prognosen över flyktingmottagande från Ukraina. Nu är prognosen att 80000 människor kommer ha flytt till Sverige innan årets slut, rapporterar SVT.

– Vi ser att det varit en avmattning i Putins krigföring i Ukraina de senaste veckorna och att det också skett en avmattning i antalet människor som flyr från Ukraina till Europa och därmed till Sverige. Vi ser också att ett visst återvändande har påbörjats, säger migrationsminister Anders Ygeman på en pressträff tillsammans med Migrationsverket.

Oberoende av Ryssland

Statliga gruvbolaget LKAB har hittat en ny stor fyndighet av järnmalm i Per Geijer-området. I den har de också hittat en hög koncentration av bland annat fosfor, som används för att framställa konstgödsel.

Gruvbolaget har utvecklat en ny process för att utvinna fosfor och nu räknar de med att EU kan bli helt oberoende av rysk konstgödsel med den nya fyndigheten. I dag importeras en fjärdedel av konstgödsel från Ryssland.

– Alla LKAB:s järnmalmsfyndigheter innehåller en del fosfor, men det som skiljer Per Geijer är att halten är betydligt högre, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering inom LKAB, till Svd.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00