Överblick: Klimatuppgörelse i EU och tidigare C-ledamot till Friskolorna

Både glädje och besvikelse över EU:s klimatuppgörelse. Många stockholmare vaccineras i Båstad och på Österlen. Korruptionsdiskussion efter att tidigare C-ledamoten Sofia Larsen föreslagits till Friskolornas riksförbund. Och så briefar socialminister Lena Hallengren om vårdläget i eftermiddag.

Sofia Larsen är föreslagen som ny ordförande i Friskolornas riksförbund efter Lars Leijonborg.
Sofia Larsen är föreslagen som ny ordförande i Friskolornas riksförbund efter Lars Leijonborg. Foto: Kicki Nilsson / TT
Sanna Rayman

EU-länderna och EU-parlamentet har nått en uppgörelse om klimatlag och mål för att minska koldioxidutsläppen. Det rapporterar flera medier. Målet som man enats om är att minska utsläppen med minst 55 procent till 2030.

– Efter en lång natts förhandlingar enades vi om nettoutsläppsminskningar på 57 procent fram till år 2030, säger Jytte Guteland (S), som har representerat Europaparlamentet i förhandlingarna, i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna. Guteland är dock inte helt nöjd: 

– Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet.

Även andra politiker uttrycker både glädje och besvikelse. Mest besviken är Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren, som i ett pressmeddelande beskriver slutresultatet som ett "fiasko".

– Nu är vi på väg mot både en klimatlag och en jordbrukspolitik där EU i princip står stilla i ett läge där vi skulle behöva lägga i alla växlar vi kan, skriver Holmgren.

Moderaternas Jessica Rosencrantz och Vänsterpartiets Jens Holm luftar sina invändningar på Twitter:  

 


Stockholmare vaccineras i Båstad och på Österlen

Sydsvenskan rapporterar om vilka "utomläns" personer som får vaccin i Skåne och det är stockholmare som toppar listan. Även blekingebor är en grupp som låter sticka sig i Skåne och då särskilt i orterna Båstad, Bromölla och på Österlen.

– Vi har vaccinerat väldigt många, sommargäster och utlandssvenskar. Effekten är att det blir svårt att beräkna hur mycket vaccin vi behöver – vi kan ju bara utgå från våra listade, säger Ulrica Berggren, på Capios vårdcentral i Båstad till Sydsvenskan.

Friskolorna vill ha tidigare C-ledamot som ordförande

I nästa vecka har Friskolornas riksförbund årsmöte och på förslag för att ersätta ordföranden Lars Leijonborg, som har avböjt omval, står Sofia Larsen. Larsen var riksdagsledamot för Centerpartiet mellan 1998 och 2010 och har även suttit som ordförande i utbildningsutskottet under alliansregeringen. Hon har även arbetat för Academedia och varit ordförande för fackförbundet Jusek.

"Korrupt", skriver Folkbladet Västerbottens politiske chefredaktör Jonas Bergström i en tweet som redan har väckt diskussioner om hur lång en karenstid ska vara eller om frågan ens gäller karens.


Hallengren briefar om vårdläget

Socialminister Lena Hallengren (S) har bjudit in till en pressträff i eftermiddag klockan 14.00 på temat situationen i vården.

Vid pressbriefingen deltar också Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen samt Sofia Lindström, specialistsjuksköterska i intensivvård och ordförande för Vårdförbundet Uppsala. 

Nämnda personer

Jens Holm

Tidigare riksdagsledamot (V)
fil.mag i sociologi (Uppsala uni. 1996)

Jessica Rosencrantz

Riksdagsledamot (M), andre vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet, miljö- och klimatpolitisk talesperson
Fil.mag i Nationalekonomi (Handelshögskolan, 2011)

Jytte Guteland

Riksdagsledamot (S)
Fil. mag i nationalekonomi (Södertörns högskola, 2011)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget