Överblick: Kina varnar Ebba Busch och Malmström kritisk till Sveriges EU-linje

ÖVERBLICK. Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är kritisk till Sveriges hållning till bidragsdelen i EU:s coronafond. Kina markerar mot KD-ledaren efter corona-utspel. Hot mot socialborgarråd tas upp i hovrätten. Läs Altingets överblick.

Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är mycket kritisk till Sveriges linje om att motsätta sig bidragsdelen i EU:s krispaket. Det skriver Dagens nyheter.

– Sverige kommer att bli fullständigt isolerat om man vidhåller principen att vara snålast i Europa, säger Malmström till tidningen.

Men både regeringen och oppositionen är överens om att bidrag i stället för lån är fel väg att gå.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att det är "anmärkningsvärt" av EU-kommissionen att föreslå tusentals miljarder kronor i bidrag utan krav på återbetalning, skriver TT/Omni.

"Det riskerar att bli ett kraftigt påslag av vad Sverige betalar till EU", skriver Löfven i en kommentar.

Kina markerar mot Ebba Busch

KD-ledaren har fått ett brev från Kinas ambassad i Sverige efter att hon kallat covid-19 för "Wuhanviruset" under ett anförande i riksdagen. Det skriver Expressen.

"Vi motsätter oss bestämt språk som politiserar och stigmatiserar covid-19-pandemin, och motsätter oss bestämt oansvariga beteenden som associerar viruset till specifika platser", står det i brevet.

Ebba Busch (KD) säger till Expressen att hon ibland säger "Wuhanviruset" för att understryka Kinas ansvar i det hela. Hon är mycket kritisk till brevet hon fått motta.

– Det förstärker bilden av att Kina är mer intresserade av sitt eget rykte än att bidra till en effektiv smitthantering, säger partiledaren till tidningen.

Hot mot socialborgarråd

Tidigare i år friades tre män i tingsrätten från olaga hot respektive ofredande mot Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L). Ett av domsluten ska i dag prövas på nytt i hovrätten, gällande hot av mycket grov karaktär från en 17-åring. Det skriver Dagens nyheter.

– Blir det en friande dom igen, så innebär det i mina ögon att det nästan är fritt fram att grovt hota människor. Blir det fällande så innebär det att vårt samhälle säger: Ja men där går en gräns, säger Jan Jönsson till tidningen.

Forrige artikel Pandemin både sinkar och påskyndar skolans digitalisering Pandemin både sinkar och påskyndar skolans digitalisering Næste artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (28 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (28 maj)
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt. 

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

Sanktioner kan införas mot riksdagsskolkare

FÖRSLAG. Ledamöter som inte närvarar i riksdagen tillräckligt ofta ska tvingas betala tillbaka arvode föreslår en parlamentarisk kommitté.

– Det är förstås helt orimligt och oacceptabelt att strunta i riksdagsarbetet och ändå fortsätta uppbära riksdagsarvode, säger talman Andreas Norlén till Altinget.