Överblick: Kina varnar Ebba Busch och Malmström kritisk till Sveriges EU-linje

ÖVERBLICK. Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är kritisk till Sveriges hållning till bidragsdelen i EU:s coronafond. Kina markerar mot KD-ledaren efter corona-utspel. Hot mot socialborgarråd tas upp i hovrätten. Läs Altingets överblick.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström är mycket kritisk till Sveriges linje om att motsätta sig bidragsdelen i EU:s krispaket. Det skriver Dagens nyheter.

– Sverige kommer att bli fullständigt isolerat om man vidhåller principen att vara snålast i Europa, säger Malmström till tidningen.

Men både regeringen och oppositionen är överens om att bidrag i stället för lån är fel väg att gå.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att det är "anmärkningsvärt" av EU-kommissionen att föreslå tusentals miljarder kronor i bidrag utan krav på återbetalning, skriver TT/Omni.

"Det riskerar att bli ett kraftigt påslag av vad Sverige betalar till EU", skriver Löfven i en kommentar.

Kina markerar mot Ebba Busch

KD-ledaren har fått ett brev från Kinas ambassad i Sverige efter att hon kallat covid-19 för "Wuhanviruset" under ett anförande i riksdagen. Det skriver Expressen.

"Vi motsätter oss bestämt språk som politiserar och stigmatiserar covid-19-pandemin, och motsätter oss bestämt oansvariga beteenden som associerar viruset till specifika platser", står det i brevet.

Ebba Busch (KD) säger till Expressen att hon ibland säger "Wuhanviruset" för att understryka Kinas ansvar i det hela. Hon är mycket kritisk till brevet hon fått motta.

– Det förstärker bilden av att Kina är mer intresserade av sitt eget rykte än att bidra till en effektiv smitthantering, säger partiledaren till tidningen.

Hot mot socialborgarråd

Tidigare i år friades tre män i tingsrätten från olaga hot respektive ofredande mot Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L). Ett av domsluten ska i dag prövas på nytt i hovrätten, gällande hot av mycket grov karaktär från en 17-åring. Det skriver Dagens nyheter.

– Blir det en friande dom igen, så innebär det i mina ögon att det nästan är fritt fram att grovt hota människor. Blir det fällande så innebär det att vårt samhälle säger: Ja men där går en gräns, säger Jan Jönsson till tidningen.

Nämnda personer

Cecilia Malmström

Tidigare EU-kommissionär, EU-minister (L), europaparlamentariker
Fil. dr i statsvetenskap (Göteborgs uni., 1998)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00