Överblick: Intäktstak för elproducenter föreslås i EU och valresultat väntas i dag
Under dagen kan det komma ett slutgiltigt valresultat. EU-kommissionen vill se intäktstak för elproducenter. Svårt för SD och L att komma överens i kriminalpolitiken. Inflationen fortsätter att stiga.
Josefin Lingström
Webbredaktör och redaktör Altinget OmsorgI dag räknas de sista rösterna i valet. Det gör att under dagen så kan det finnas ett valresultat. Det handlar om runt 200 000 röster, mestadels sena förtidsröster och utlandsröster.
– I årets val har förtidsröstandet ökat påtagligt, vilket talar för att även de sena förtidsrösterna är fler, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT/SR.
Strider om kriminalpolitiken
Just nu leder Moderatledaren Ulf Kristerssons sida med ett mandat när rösträkningen fortfarande pågår. Men det kan bli svårt att få med sig både L och SD som regeringsunderlag. Detta eftersom de två partierna har vitt skilda åsikter om visitationszoner, sänkt straffålder, tiggeriförbud och anonyma vittnen.
Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, så är det dock inte bara enskilda förslag utan snarare olika grundsyn.
– Det finns en ideologisk skillnad mellan L och SD när det gäller betoningen av rättssäkerhet. L betonar det mycket hårdare medan SD menar att minskad rättssäkerhet kan vara ett pris man ibland behöver betala, säger han till SvD.
State of the union-tal
Under förmiddagen har EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen hållit sitt årliga linjetal. Ett tal om vad som kommer vara i fokus det kommande året. I talet underströk von der Leyen att sanktionerna mot Ryssland är här för att stanna och ett nytt stödpaket på 100 miljoner euro ska ges till Ukraina.
Hon tog också upp de rusande elpriserna i EU. Där vill von der Leyen sätta ett intäktstak för elproducenter med stora marginaler. Hon uppger att detta skulle kunna inbringa 140 miljarder euro.
Inflationen stiger
Inflationen ökade mer än förväntat i augusti. Från 8 procent i juli är inflationstakten nu på 9 procent på årsbasis. Det är den högsta siffran sedan 1991. Enligt SCB har stigande räntekostnader och elpriserna bidragit till ökningen.
– Vi ska bara beredda på att vi har ett inflationstryck i Sverige som är i en uppåtgående trend. Åtminstone fram till november, då väntar vi oss att trycket gradvis ska gå ner, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Aftonbladet.