Överblick: Hotad covid-forskare slutar och Frontex i blåsväder

ÖVERBLICK. Region Skåne sparar vaccindoser olovandes och EU:s gränsmyndighet Frontex har ledningsproblem. Covid-professor slutar forska om corona efter hot och hat. Vattenfall varnar om kärnbränslelagring. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Patrick Bar/TT
Marie Lundahl

Trots att Folkhälsomyndigheten varit tydliga med att inga doser får sparas har Region Skåne ändå beslutat att göra det ändå, rapporterar Expressen.

”När det gäller doser från Moderna så sparar vi numera dos 2 då deras leveranser är väldigt osäkra med förseningar och minskningar”, skriver Maria Landgren, vaccinsamordnare, i ett mejl.

Mer vaccin från Astra Zeneca

Men tillgången på vaccin förändras snabbt. Till SVT säger vaccinsamordnaren Richard Bergström att läkemedelsbolaget Astra Zeneca snart ska leverera fler doser coronavaccin än väntat till Sverige.

EU-myndighet anklagas för övergrepp

Fabrice Leggeri, chef för EU:s gränspolismyndighet Frontex, utreds för olagligheter och misskötsel, rapporterar SR. Anklagelserna rör övergrepp på flyktingar och migranter, möten med vapenlobbyister samt trakasserier av personal.

Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé vill att Fabrice Leggeri avsätts omgående.

– Man måste se att vi har uppenbara problem med ledningen av myndigheten, och då måste man vara beredd att agera, säger han.

Svenska migrationskommissionären Ylva Johansson (S) har hittills uttryckt att hon har förtroende för Leggeri.

Vattenfall varnar för fullt kärnavfallslager

Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg säger till DN att mellanlagringen för kärnbränsleavfall börjar bli fulla, och kan störa kärnkraftsdriften redan 2024.

– Vi har haft otaliga möten med energiministern, miljöministern och representanter för regeringen och redogjort för att läget börjar bli kritiskt, säger han.

I höstats beslutades att Östhammars kommun kan förvara kärnbränsleavfallet. Men nye klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) ger inga besked än.

– Det är ett beslut som spänner över 100 000 år som vi måste ta på allra största allvar, säger han.

Covid-professor slutar forska efter hot

På grund av hat och hot slutar nu covid-19-forskaren Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet, att forska om covid-19. Det rapporterar Omni/TT.

– Hälsa och välmående går först. När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova då är det inte värt det, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Han har bland annat publicerat en studie om att grundskolelärare i lägre utsträckning drabbas av allvarlig covid-19 som andra vuxna.

”En skrämmande och fullständigt oacceptabel utveckling”, skriver Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Fabrice Leggeri

Tidigare direktör Frontex, kandidat till Europaparlementet för Nationell samling i Frankrike
Historia (Sorbonne, 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00