Överblick: Fokus på utrikespolitik och SD-topp lämnar riksdagen

ÖVERBLICK. Det var mycket fokus på EU när utrikesminister Ann Linde (S) höll sin första utrikespolitiska deklaration. I USA vann Bernie Sanders det andra premiärvalet. Paula Bieler (SD) lämnar riksdagen. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Ali Lorestani / TT
Johan Manell

Ann Linde höll på morgonen sin första utrikespolitiska deklaration i riksdagen. En nyhet var att hon markerade att EU är den viktigaste arenan för utrikes- och säkerhetspolitiken, rapporterar TT

– Sverige ska fullt ut delta i EU-samarbetet och i dess utformning på ett sätt som värnar svenska intressen, säger Linde.

SD-topp lämnar

Paula Bieler (SD) lämnar riksdagen. Hon är bland annat kritisk mot partiledningens arbetsmetoder. Det rapporterar Expressen

– Detta är ett beslut som växt fram under ganska lång tid. Det handlar dels om en allmän politisk trötthet, om hur debatterna går och hur arbetet utförs, säger hon till tidningen. 

Bielers ursprungliga plan var att lämna riksdagen till sommaren, men tidigarelägger datumet efter att hon nekats ledighet för bröllopsresa. Något Altinget var först att rapportera om.

Hon ersätts i riksdagen den 1 mars av Monika Lövgren.

Surrogat

DN skriver att partierna i riksdagen är oeniga om att utreda frivilligt surrogatmödraskap. Frågan utreddes 2016 och regeringens och Socialdemokraternas linje är sedan dess nej. 

Men regeringskollegan Miljöparitet vill att frågan ska utredas på nytt. M, C och L är också inne på linjen att det borde tillåtas. 

– De här barnen finns i samhället. Därför är det viktigt för oss att säkerställa att vi får en trygghet för alla barn och familjer, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson, till DN. 

Sanders i förarsätet

I USA tar Bernie Sanders täten i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat. Efter en jämn kamp mot Pete Buttigieg i Iowa vann han det andra premiärvalet i New Hampshire. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden kom bara femma. 

Demokraterna brottas fortfarande med frågan om vem som har störst chanser att slå Donald Trump. Vilket bland annat Altinget.dk har rapporterat om på plats från New Hampshire.  

Många tror att Bernie Sanders kan ligga för långt till vänster för de amerikanska väljarna. Samtidigt har mångmiljardären Michael Bloomberg ännu inte varit med i premiärvalen.

Räntan oförändrad

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på noll procent och meddelar att prognosen är att den ska förbli oförändrad fram till år 2022.

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Paula Bieler Eriksson

Fristående krönikör Altinget
Studerar på dietistprogrammet (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00