Överblick: Fjärde spruta rekommenderas för äldre och S-strid i Blekinge 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde spruta för äldre. Riksdagsledamot utmanas i Blekinge. Klimatalliansen blir parti. Riksdagen går tillbaka till full styrka. SD utreder uteslutning av kommunpolitiker.

Drygt halva den vuxna befolkningen har vaccinerats med tre sprutor mot Covid-19. Nu rekommenderar FHM att äldre och utsatta personer ska ta en fjärde dos.
Drygt halva den vuxna befolkningen har vaccinerats med tre sprutor mot Covid-19. Nu rekommenderar FHM att äldre och utsatta personer ska ta en fjärde dos.Foto: Johan Nilsson/TT
Johan Manell

Medan vaccineringen med dos 3 pågår för merparten av befolkningen kommer beskedet från Folkhälsomyndigheten att personer över 80 år rekommenderas en fjärde dos, rapporterar Ekot.

”En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rekommendationen gäller även för personer med hemtjänst och personer som bor på särskilt boende. Det ska ha gått fyra månader från det att dos 3 har tagits. 

Storm kring riksdagslista 

Det är strid kring platserna på Socialdemokraternas riksdagslista i Blekinge, rapporterar SVT Blekinge. En av länets riksdagsledamöter, Magnus Manhammar (S), från Karlskrona ifrågasätts internt enligt SVT och utmanas nu av den tidigare riksdagsledamoten Peter Jeppsson (S) från Sölvesborg.  

Magnus Manhammar (S).
Magnus Manhammar (S). Foto: Riksdagen
En av S-föreningarna i Karlskrona nominerar också Jeppson och riksdagsledamoten Heléne Björklund från Sölvesborg. Att en Karlskronaförening inte nominerar en karlskronit beskrivs som ”mycket ovanligt”. 

– Personligen tycker jag att det är dags att Karlskrona företräds av en ny riksdagsledamot. Heléne Björklund är vårt självklara förstanamn, säger Patrik Hansson (S), nomineringsansvarig i den aktuella partiföreningen Hässlegården/Torskors. 

Klimatalliansen ställer upp i valet 

I helgen kom beskedet att organisationen Klimatalliansen, som bland annat Gudrun Schyman står bakom, blir ett parti och ställer upp i valet, skriver tidningen Syre.

Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman. Foto: Feministiskt Initiativ

Förutom Schyman är bland andra den tidigare M- och KD-politikern Anders Wijkman engagerad i Klimatalliansen. Han tror inte att det kommer att bli svårt att få fram personer som vill kandidera.

– Nej, det tror jag inte. Klimatalliansen har fått nästan 1 000 medlemmar på bara några månader och bland dem finns säkert en del som kan tänka sig att bli politiska företrädare, säger han till Syre.

 

SD öppnar uteslutningsärende – mot person som redan bytt parti

Sverigedemokraternas medlemsutskott har börjat en utredning av kommunpolitikern Andréa Skoglund i Halmstad. Hon riskerar uteslutning efter att Försäkringskassan krävt tillbaka 135 000 kronor i felaktig sjukpenning från henne, rapporterar SVT Halland

Enligt den tidigare SD-gruppledaren i kommunen, Fabio Ishaq, har hon dock redan lämnat partiet och i stället gått med i det nyligen startade partiet Halmstads lokala parti, som består av Ishaq och flera andra tidigare sverigedemokratiska kommunpolitiker.

Mini-riksdagen försvinner

Under pandemin har antalet riksdagsledamöter på plats i kammaren reglerats i omgångar. Som minst bestod riksdagen av 55 närvarande ledamöter och fram till i fredags var antalet 249 ledamöter. Men nu har talmannen och gruppledarna enats om att återgå till fullskalig riksdag med alla ledamöter på plats.

– Det är glädjande att utvecklingen trots allt går åt rätt håll. Gruppledarna och jag har nu kommit överens om att riksdagen ska återgå till normala arbetsformer, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Även uppmaningen om snabbtest och bärande av munskydd försvinner. Det gör också huvudregeln om hemarbete för riksdagens personal. Kammaren föreslås också besluta att från och med den 21 februari ta bort möjligheten för ledamöter att delta i utskottsmöten på distans.

Nämnda personer

Magnus Manhammar

Riksdagsledamot (S)

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

Anders Wijkman

Hedersordförande Club of Rome
Fil. kand i statsvetenskap och ekonomi (Stockholms uni., 1967)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00