Överblick: FHM:s gd får guldmedalj, Busch får huset och MP presenterar klimatfärdplan

Ebba Busch slipper rättegång. Bråkigt i partiledardebatten. Johan Carlson får guldmedalj. Och så presenterar MP en klimatfärdplan och Mikael Damberg briefar om skjutningar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna Rayman

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har nått en förlikning med pensionären Esbjörn. Det betyder att den planerade rättegången om två veckor ställs in och att Ebba Busch blir ägare till den omstridda fastigheten.

Förlikningen innehåller enligt Expressen ”sekretessbelagda delar som ingen av parterna får yppa något om” och Svenska Dagbladet rapporterar att överenskommelsen även innebär att Esbjörn Bolin ges en ”viss tidsbegränsad dispositionsrätt” av fastigheten.

Processen har, utöver striden om huset, även inneburit att Ebba Busch tidigare i polisförhör har erkänt förtal av Esbjörns juridiska ombud, vilket hon behövt betala böter samt skadestånd för.

Oppositionen tvåa på bollen, menar Löfven

20 förslag mot organiserad brottslighet vill M, SD, KD och L söka stöd för i riksdagen, skriver de på DN Debatt i dag. Debattartikeln publicerades redan under söndagen och var även föremål för diskussion under partiledardebatten i Agenda.

Inget nytt, tyckte statsminister Stefan Löfven, som menade att oppositionen var "tvåa på bollen" med åtgärderna.

Partiledardebatten innehöll även ett eldfängt meningsutbyte mellan Jimmie Åkesson och Per Bolund, kring epitetet blåbrun - en fråga som diskuterats ymnigt i spalterna även under måndagsmorgonen. 

Läs Altingets analys av debatten här

Folkhälsomyndighetens gd får hedersmedalj

P4 Uppland rapporterar att årets mottagare av Uppsala kommuns hedersmedaljer i guld har utsetts. En av mottagarna som blir hedersupplänning är Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Medaljerna delas ut till fem invånare som gjort värdefulla prestationer.

Motiveringen lyder i Carlsons fall:

”Till Johan Carlson, för att han som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten genom sitt goda ledarskap och lugn har lotsat Sverige genom de första åren av den svåra Covid-19-pandemin samt för att han, först som läkare och sedan som tjänsteperson inom svensk och europeisk statsförvaltning, väl och mångårigt tjänat allmänhetens bästa.”

Annat i dag

Klockan 11.15 i dag håller Per Bolund och Märta Stenevi pressträff och lanserar Miljöpartiets färdplan för klimatet. Syftet med planen är att ta sig an utsläppen i alla sektorer och få på plats åtgärder för att Sverige ska nå målen i Parisavtalet.
Pressträffen kan ses här.

I eftermiddag klockan 13 håller inrikesminister Mikael Damberg en pressträff tillsammans med Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm. Under denna ges en lägesbild om skjutningar och gängkriminalitet utifrån senaste statistiken samt en genomgång av regeringens åtgärder på området.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00