Överblick: Corona värre än finanskrisen och EU-strid om klimatet

ÖVERBLICK. Coronakrisen är värre än finanskrisen för Stockholms ekonomi. SD kräver att krisåtgärden med sänkt arbetsgivaravgift förlängs. Svårt för EU att enas kring prioritering av klimatet. Sida ska se över det svenska biståndet. Läs Altingets överblick.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet på juni löper den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgifter ut. Nu kräver Sverigedemokraterna att krisåtgärden förlängs med ytterligare tre månader. Det rapporterar Ekot.

– Ställer du frågan till vilken företagare som helst, så skulle de förmodligen svara att det är ytterst angeläget, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson till kanalen.

Om regeringen tillsammans med samarbetspartierna väljer att förlänga lättnaden, kan det i så fall bli aktuellt att rikta stödet till utsatta verksamheter.

– Det är klart att det är viktigt att stöden går till företag som har stora behov, det är där vi vill lägga fokus, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

"Corona värre än finanskrisen"

Coronakrisen slår hårdare mot ekonomin i Stockholm än vad både it-bubblan och finanskrisen gjorde. Det säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på dagens pressträff, vilken bland andra Omni rapporterat från.

Enligt König Jerlmyr riskerar arbetslösheten i Stockholm nå 13,5 procent. Hälften av alla varsel och 30 procent av alla permitteringar sker i Stockholm.

EU-strid om klimatet

Flera av EU:s medlemsländer vill inte prioritera klimatet när pengar ska fördelas till Europas återhämtning efter coronakrisen, uppger SVT.

– Det är inte rätt tidpunkt att börja stänga kolgruvorna, säger Pietro Fiocchi (ECR), italiensk EU-parlamentariker, som anser att det finns viktigare prioriteringar just nu.

Men för andra medlemsländer är klimatfrågan fortsatt högaktuell. Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) leder parlamentets arbete med att ta fram EU:s klimatlag, och säger att ett pausat klimatarbete enbart leder till fler kriser framöver.

– Vi har inte lyxen att kunna välja mellan kriser. Den globala upphettningen väntar inte på att vi klarar av corona först, säger Guteland till SVT.

Riksdagen vill skärpa lagen

Under onsdagen fattades en rad beslut i riksdagen där regeringen uppmanas att ändra eller skärpa politiken inom vissa områden, skriver TT/Omni.

Riksdagen vill bland annat att all form av medhjälp till självmord kriminaliseras, att minimistraffet för våldtäkt höjs till fängelse i tre år samt att polisen får ökade möjligheter till hemlig avlyssning och kameraövervakning.

Svenska biståndet ses över

Regeringen har gett biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att föreslå ändringar i det svenska biståndet till följd av corona, rapporterar Ekot.

Med anledning av pandemin är det i dagsläget svårt att nå ut med hjälp på samma sätt som tidigare, då det exempelvis inte längre går några flyg.

Nämnda personer

Anna König Jerlmyr

Tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) Stockholms stad
Affärsadministration (Uppsala uni., 1999)

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

Jytte Guteland

Riksdagsledamot (S)
Fil. mag i nationalekonomi (Södertörns högskola, 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00