Överblick: Både SD och S säger nu ja till Nato och Hultqvist ändrade sig redan i april

SD säger nu, precis som S, ja till ett Natomedlemskap. Regeringen ska lämna ny utrikespolitisk deklaration. Försvarsminister Peter Hultqvist ändrade sig om Nato redan i april, berättar han nu.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Under söndagen meddelade statsminister Magdalena Andersson att Socialdemokraterna säger ja till ett svenskt Natomedlemskap.

– Den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl men vår slutsats är att den inte kommer att tjäna oss lika väl i framtiden, säger statsministern enligt SVT.

Under förmiddagen meddelar SD:s partiledare Jimmie Åkesson att även SD nu säger ja till medlemskap.

– Eftersom Finland lämnade ett väldigt tydligt besked i går och eftersom säkerhetsläget så har jag bedömt att jag har partiets mandat att säga ja till ett svenskt medlemskap och det kommer jag framföra i debatten i dag, säger han till SVT.

Därmed finns en riksdagsmajoritet för ett Natomedlemskap, bara V och MP säger fortsatt nej.

Försvarsminister Peter Hultqvist berättar i Morgonstudion att regeringen under dagen kommer att fatta beslutet om ansökan. Enligt uppgifter till Aftonbladet finns ett färdigställt ansökningsbrev till Nato som ännu inte undertecknats. Men regeringen kommer att vänta på Finland för att skicka in ansökan samtidigt.

Debatt i riksdagen

I fredags presenterade partierna analysen av de säkerhetspolitiska överläggningarna. Denna analys och Natomedlemskap debatteras i riksdagen under dagen. Du kan följa debatten direkt här.

– Efter dagens debatt i kammaren är regeringen redo att ansöka om medlemskap i Nato, säger statsministern i kammaren.

Statsministern berättar också att man innan sommaren kommer lämna en ny utrikespolitisk deklaration för att tydliggöra vart Sverige står med en ansökan till Nato. Regeringens senaste deklaration gavs den 16 februari.

Debatten avslutas inte med ett formellt beslut, som i Finland, utan det är den svenska regeringen som fattar beslutet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger i talarstolen att det är en stor dag och han tackar statsminister Magdalena Andersson för ett gott samarbete. Han anser att medlemskapet kommer att göra Sverige tryggare.

– Risken att Ryssland skulle försöka ta över Gotland minskar om även vi omfattas av Natos säkerhetsgarantier, säger Kristersson.

Bestämde sig i april

Peter Hultqvist har flera gånger slagit fast att han inte vill gå med i Nato. Men för DN berättar försvarsministern nu om att han vände i frågan om medlemskap för en månad sen. Redan den 11 april i ett avlyssningssäkert rum inne i försvarsdepartementet:

– Vi hade gått igenom alla handlingsalternativ, vi hade värderat alla typer av möjligheter och handlingsvägar som militärt alliansfritt land. Jag hade gått och grunnat på det här rätt länge själv. När situationen förändras måste man också ta ställning. Jag bestämde mig för det här den 11 april klockan 08.15.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00