Överblick: Alkoholstopp börjar i dag och vaccindoser är säkrade

ÖVERBLICK. Från och med i dag serveras sista krogdrinken klockan 22. Regeringen har säkrat fler vaccindoser och EU-toppmöte löste inte upp blockerade långtidsbudgeten. Krisstöden till svenska företag förlängs. Läs Altingets överblick.

Coronakrisstöden till företagen förlängs med ytterligare två månader, rapporterar SR. Regeringen, C och L är överens om att både omställningsstödet och omsättningsstödet till enskilda företagare ska förlängas året ut, men detaljerna kring villkoren för att ta del av stöden är inte färdigförhandlade.

Fler vaccinavtal tecknade

I går meddelade regeringen att Sverige nu ingått vaccinavtal med Pfizer, Astra Zeneca och belgiska Janssen. Vaccinavtalen bedöms täcka doser för hela Sveriges befolkning. Det rapporterar SVD.

– Det är fullt rimligt att Sverige kan börja vaccinera i mindre skala i januari. Allt eftersom vaccindoser levereras kan fler erbjudas vaccinering framåt mars-april. Då har vi kanske 3–5 olika vaccin, säger KI-professor Matti Sällberg, till SVD.

För att sprida risken är regeringen beredd att teckna fler avtal.

JO kritiserar begränsade sammankomster

Som Altinget tidigare rapporterat har regeringens förslag om begränsningar för sammankomster fått kritik. Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) begränsningarna i sammankomster om fler än åtta personer. JO anses att förslaget bör analyseras djupare kring om det är ändamålsenligt ur smittskyddssynpunkt och med tanke på de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna.

“En så extrem åtgärd som denna bör inte gälla tills vidare utan vara tidsbegränsad” säger JO Per Lennerbrant i en kommentar.

Alkoholstopp från idag

I dag börjar det nya alkoholförbudet och gäller fram till sista februari. Det innebär att sista drinken på barer och restauranger serveras senast klockan 22, och en halvtimme senare ska de ha stängt.

Polisen hoppas att effekten kommer att bli att människor i större utsträckning går hem tidigt eller helt stannar hemma.

– Det kan finnas risk för att några försöker starta någon maskerad privat fest men vi kommer att ha ganska mycket resurser kvar eftersom kroglivet står still, säger Erik Nord, polischef Storgöteborg, till SVT/TT.

Långtidsbudget blockeras på EU-toppmöte

I går hade EU-länderna toppmöte om bland annat nästa långtidsbudget, samordning av krisarbete och fördelning av vaccin. Men Ungern och Polen blockerar en uppgörelse om långtidsbudgeten och coronastöd på grund av oenighet kring vilka demokratiska rättsprinciper som ska gälla inom EU.

“Det är mycket viktigt att vi får ut coronastödet till hårt drabbade människor i medlemsländerna. Jag vill inte spekulera när det blir klart, men den framförhandlade budgeten, återhämtningsfonden och kraven på rättsstatens principer ska gälla”, skriver Löfven i ett uttalande till DN.

Forrige artikel Landshövding slutar i förtid Landshövding slutar i förtid Næste artikel Så satsar partierna i skuggbudgetarna Så satsar partierna i skuggbudgetarna

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.