Överblick: 289 riksdagskandidater kopplas till extremism och V är redo att kompromissa

289 kandidater som står på riksdagspartiernas listor har gett uttryck för extremism. Utredning mot riksdagsledamot läggs ner. Rysslands skuggar svenska försvarsövningar. Spionbröder kan få livstid. V vill kompromissa om det mesta.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.
V-ledaren Nooshi Dadgostar.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

Enligt en kartläggning från Acta Publica har 289 kandidater som står på riksdagspartiernas listor gett uttryck för nazism eller annan form av högerextremism. Dessa kandidater är eller har varit aktiva på nazistiska forum, medlemmar i nazistiska organisationer eller gått i nazistiska demonstrationer, rapporterar Expressen.

214 av dessa kandidater tillhör Sverigedemokraternas riksdagslistor. Näst flest av dem står på en lista för Socialdemokraterna, 22 stycken. På M:s och KD:s listor återfinns 20 kandidater vardera.

Samtidigt har Dagens ETC publicerat en intervju med Sverigedemokraten Wilhelm Eriksson som sparkades från sitt jobb på partiets pressavdelning och uteslöts ur partiet efter att han varnat om nazister i partiet. SD själva vill inte kommentera intervjun.

V vill se skattehöjning

Vänsterpartiet är redo att kompromissa om mycket för att få plats i en rödgrön regering efter valet. Men gränsen uppges gå vid neddragningar i välfärden. Ett problem med den rödgröna regeringen, är att C inte vill stoppa vinster i välfärden. Något som är en av Vänsterpartiets viktigaste frågor. Samtidigt vill de se skattehöjningar.

– Det är en diskussion vi får återkomma till, vi tycker att personer med mycket höga inkomster kan bidra och vi vill ta bort de kommersiella inslagen i skolan, vården och omsorgen, där är det mycket stora pengar som kommer tillbaka till välfärden, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Ryskt spionage i Sverige

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger till Aftonbladet att det pågår olika former av spionage mot Försvarsmaktens verksamhet. Det handlar både om oförklarade drönarövningar, rysk rekrytering av spioner i Sverige och att Ryssland skuggat marinövningar.

– Ibland får jag ju information om att man har sett eller noterat att det funnits personer med kopplingar till Ryssland vid ammunitionsförråd, militära baser och övningar. Det är sånt som har hänt och det har också hänt att man från rysk sida försökt informera sig väldigt närgånget om olika typer av övningar, säger Hultqvist.

Kan få livstid

De två bröderna som misstänks för grovt spioneri kommer att åtalas och riskerar därmed livstids fängelse, rapporterar Expressen. En av bröderna pekas ut som ”mullvad” då han arbetat inom Säkerhetspolisen och militära underrättelse- och Säkerhetstjänsten, Must.

Utredning läggs ner

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Jörgen Hellman läggs ned, skriver P4 Väst. Utredningen startades efter Uppdrag gransknings avslöjande om att Hellman var skriven på en bostad i Vänersborg som saknade toalett, men kunde få extra ersättning från riksdagen.

Efter avslöjandet valde Hellman att lämna alla sina uppdrag i riksdagen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00