Överblick: 2,2 miljarder till äldreomsorgen och V ställer ultimatum

ÖVERBLICK. Regeringen, C och L avsätter 2,2 miljarder kronor till betald utbildning på arbetstid för anställda inom äldreomsorgen. Vänsterpartiet kräver 25 extramiljarder till välfärden. Chefredaktör JO-anmäler en region och kommuner för att ha undanhållit uppgifter kring arbetet med corona. Läs Altingets överblick.

Under 2020 och 2021 avsätts 2,2 miljarder kronor på "äldreomsorgslyftet" med anledning av coronautbrottet. 10 000 anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid, vilket förväntas leda till fler fastanställningar och bättre arbetsvillkor. Det meddelade regeringen, C och L på dagens pressträff.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson, på pressträffen.

Regeringen, C och L skjuter även till 2 extramiljarder utöver de redan aviserade 3 miljarderna till kommuner och regioner för att täcka merkostnader inom hälso- och sjukvården.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Det nya beskedet om totalt 5 miljarder är inget definitivt tak, utan kan komma att utökas beroende på coronvirusets utveckling.

V: 25 miljarder extra till välfärden

Vänsterpartiet kräver ytterligare 25 miljarder kronor till kommuner och regioner i år för att förhindra nedskärningar, utöver regeringens redan aviserade krispengar. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vi vill förhindra planerade nedskärningar och satsa på att ge personalen mer tid för de gamlas omsorg och behov, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Om inte regeringen inom en vecka ger besked om förslaget kommer V att söka stöd hos andra partier för att få igenom tillskottet.

– Vårt förstahandsalternativ är regeringen. Jag tror och hoppas att också de ser vilket akut läge vi är i. Om de trots allt inte inser allvaret är vi beredda att gå vidare till andra partier för att få mer pengar till sjukvård, äldreomsorg och skola, säger partiledare Jonas Sjöstedt (V).

Chefredaktör JO-anmäler region och kommuner

Sörmlands medias chefredaktör Eva Burman JO-anmäler flera högt uppsatta kommun- och regionstjänstemän i Sörmland för att ha undanhållit uppgifter gällande covid-19. Det rapporterar P4 Sörmland.

Burman menar att kommunerna och Region Sörmland har hänvisat till sekretess för handlingar som i själva verket är allmänna handlingar och omfattas av offentlighetsprincipen. Det har förhindrat tidningarna att granska hur omfattande smittspridningen av coronaviruset är inom den kommunala omsorgen.

Linde oroas över Ungern

Utrikesminister Ann Linde (S) oroas över utvecklingen i Ungern.

– Vi är oroliga för den lag man har fattat i Ungern som ger väldigt långtgående möjligheter för regeringen att styra med dekret, säger Ann Linde till P1-morgon.

Forrige artikel Han ska leda svensk familjerätt och adoptioner  Han ska leda svensk familjerätt och adoptioner  Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (12 maj) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (12 maj)
Pressträff med Stefan Löfven  (24 feb)

Pressträff med Stefan Löfven (24 feb)

PRESSTRÄFF. Statsminister Stefan Löfven väntas presentera regeringens paket med nya coronaåtgärder under onsdagens pressträff klockan 16:15.