Överblick: 1,2 miljarder på infrastruktur och nej till tidig coronakommission

ÖVERBLICK. Över en miljard kronor till svensk infrastruktur i extra ändringsbudget. Damberg (S) säger nej till M:s förslag om en coronakommission innan sommaren. Flera kommuner befarar en stökig sommar. Hon föreslås bli ny LO-ordförande. Läs Altingets överblick.

Regeringen tillsammans med C och L avsätter över 1 miljard kronor på infrastruktur i en extra ändringsbudget. Satsningen går till underhåll av järnväg och väg.

– Det handlar om vårt lands blodomlopp. Om stora infrastrukturinvesteringar som är viktiga för både stad och land, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W. Jonsson på dagens pressträff.

I och med corona och minskad trafik kan underhåll av järnvägen nu genomföras i större omfattning utan att störa trafiken. Totalt avsätts 720 miljoner kronor till järnvägsunderhåll.

300 miljoner kronor avsätts till vägunderhåll i landsbygd och 203 miljoner kronor avsätts till bredbandsutbyggnad. Totalt är det infrastruktursatsningar på 1,2 miljarder kronor.

Nej till tidig coronakommission

Moderaterna har krävt en coronakommission innan sommaren som ska granska och utvärdera Sveriges coronastrategi. Men i P1 Morgon säger inrikesminister Mikael Damberg (S) att det är för tidigt att tillsätta en sådan redan nu.

– När man väl tillsätter en kommission så finns en uppenbar risk att vi skickar en signal att vi är igenom krisen. Regeringen vill inte skicka sådana signaler nu, säger inrikesministern till kanalen.

Regeringen är dock överens med oppositionen om att en kommission bör tillsättas, men först efter krisen.

Kommuner befarar orolig sommar

Flera av landets kommuner befarar en stökig sommar, med ökad social oro och våld i hemmet till följd av corona. Därför rustar nu många kommuner upp för ett oroligt sommarlov. Det skriver TT/Omni

– Jag är mest orolig för sommaren, när skolorna stänger. Många familjer som reser utomlands för att hälsa på släktingar stannar hemma. Det kommer bli fler unga ute på gatorna. Mer våld i hemmet. Och mer arbete för redan hårt utsatta myndigheter i semestertider, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, till TT.

Flera kommuner kommer därför att erbjuda utökade sommaraktiviteter, sommarskola och fältverksamheter.

Ny föreslagen LO-ordförande

En enig valberedning föreslår Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels, till ny LO-ordförande. Det skriver LO i ett pressmeddelande.

Gideonsson föreslås väljas till ny ordförande på LO:s digitala kongress den 15 juni. Hon efterträder då Karl-Petter Thorwaldsson.

Forrige artikel M och V beredda att tillsammans pressa regeringen om äldreomsorgen M och V beredda att tillsammans pressa regeringen om äldreomsorgen Næste artikel Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj) Corona: Myndigheternas dagliga pressträff om pandemin (19 maj)