Ordförandestrid födde ny PA-byrå

Johan Nyhus tar över ordförandeklubban efter Anders Lago i HSB Riksförbund – och hans motkandidat Jonas Nygren startar PA-byrå i stället. 

Sanna Rayman

I tio år har Anders Lago suttit som ordförande i HSB Riksförbund. Han meddelade dock inför årets stämma att han inte ställde upp för omval. I april föreslog valberedningen Johan Nyhus, tidigare kommunalråd (S) i Göteborg, till ny ordförande. Men han var inte det enda förslaget. 

Två kandidater

Andra HSB-föreningar, däribland HSB Stockholm, nominerade i stället Jonas Nygren, som mellan 2010 och 2016 satt som KSO i Sundbyberg och som närmast arbetat som förbundschef på Hyresgästföreningen.

En strid väntades, men kom av sig. Strax före årsstämman drog Nygren tillbaka sin kandidatur, vilket han meddelade bland annat på Linked In: 

”Så sent som igår förmiddag fanns det en majoritet bland ombuden för mitt namn. I sista minuten har en förening dock beslutat sig för att byta fot, vilket gör att det finns en knapp majoritet för den andra kandidaten istället. Jag väljer därför att dra tillbaka min kandidatur.”

Johan Nyhus valdes

Den som vid HSB:s årsstämma valdes blev således valberedningens förslag, Johan Nyhus. 

Johan Nyhus kommer senast från PR-byrån Reformklubben, där han arbetat som seniorkonsult. Tidigare har han gjort 13 år i Göteborgs kommun, bland annat som stadssekreterare, kommunalråd och nämndordförande. Han har under den tiden samarbetat med flera av S starka män och kvinnor: Göran Johansson, Anneli Hulthén och Ann-Sofie Hermansson.

HSB:s nya förbundsstyrelse består efter årsstämman av fyra kvinnor och åtta män.

Startar PA-företag i stället

Jonas Nygren meddelar i sin tur att turerna inneburit att han nu väljer att fokusera på sitt nya företag i stället – ett företag inriktat på konsultverksamhet med rådgivning inom organisationsutveckling, ledarskap, kommunikation och Public Affairs. 

 

 

 

Nämnda personer

Johan Nyhus

Förbundsordförande HSB Riksförbund

Anders Lago

Förbundsordförande HSB, förbundsorförande Riksförbundet FUB

Jonas Nygren

Moderator och kontaktperson Arenagruppens initiativ Bostad 2030

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00