Obligatoriskt med prao – men stor brist på platser

Sedan 2018 är praktisk arbetslivsorientering (prao) ett obligatoriskt moment i högstadiet. Men i spåren av pandemin har få verksamheter möjlighet att ta emot elever. Samtidigt är det både första och sista chansen för flera elever innan gymnasievalet. 

Vissa arbetsplatser är oroliga för smittorisken, men det är något Johanna Redelius och hennes kolleger märker minskar mer och mer.
Vissa arbetsplatser är oroliga för smittorisken, men det är något Johanna Redelius och hennes kolleger märker minskar mer och mer.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rebecka Prahl

I Göteborgsregionen har 13 kommuner samverkat kring prao sedan 2003. Nu stöter samordnarna av platser på mer motstånd än någonsin tidigare. Johanna Redelius är enhetschef för samverkan med näringslivet. 

– Just nu står vi inför cirka 15 000 elever som ska ut på prao och jag kan inte att svara på om vi kommer hitta platser till alla, säger hon till Altinget. 

Under pandemin fick den arbetsplatsförlagda praktiken för högstadieelever pausas. När den nu drar igång igen finns det stor brist på platser.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00