Debatt

Oacceptabelt att personer med funktionsnedsättningar diskrimineras

Att närmare fyra av tio personer med funktionsnedsättningar uppger att de känner sig diskriminerade i arbetslivet är oacceptabelt. Där måste politiker, näringslivet och offentlig sektor arbeta för att förändra attityden som exkluderar gruppen funktionsnedsatta från tillträde till arbetsmarknaden, skriver Denis Begic (S).

Skriver man i sin arbetsansökan att man har en funktionsnedsättning är chansen att bli kallad på intervju lika med noll, skriver debattören. 
Skriver man i sin arbetsansökan att man har en funktionsnedsättning är chansen att bli kallad på intervju lika med noll, skriver debattören. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Denis Begic
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Alla som kan arbeta ska arbeta. Det är viktigt både för individ och samhälle att alla medborgare har en daglig sysselsättning. Det handlar om frihet, om att få rätt förutsättningar att kunna forma sitt liv genom egen försörjning och att känna sig behövd, delaktig och inkluderad i samhället.

Noll chans för jobbintervju

Personer med funktionsnedsättning har av olika anledningar en lägre sysselsättningsgrad än övriga i samhället enligt SCB:s rapport ”Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2019”. Det är en skillnad som vi vill minska.

Diskriminering på arbetsmarknad mot personer med funktionsnedsättning är nästan dubbelt så vanlig jämfört med de näst vanligaste diskrimineringstyperna.

Enligt samma rapport upplever personer med funktionsnedsättning att negativa attityder hos arbetsgivaren är den vanligaste typen av diskriminering. I mina möten och kontakter med medborgare, har jag fått höra om hur arbetsgivaren inte ens bemödar sig att göra sig tillgänglig för arbetssökande med funktionsnedsättning och skriver man i sin ansökan att man har en funktionsnedsättning är chansen att bli kallad på intervju lika med noll.

Låt offentlig sektor gå före

Diskriminering på arbetsmarknad mot personer med funktionsnedsättning är nästan dubbelt så vanlig jämfört med de näst vanligaste diskrimineringstyperna. Att närmare fyra av tio uppger att de känner sig diskriminerade i arbetslivet är oacceptabelt. Där måste politiker, näringslivet och offentlig sektor arbeta för att förändra attityden som exkluderar gruppen funktionsnedsatta från tillträde till arbetsmarknaden.

Inom stat, kommun och region har politiken möjlighet att påverka hur utvecklingen fortskrider när det gäller antalet personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden. Den offentliga sektorn har därmed en utmärkt möjlighet att gå före genom ett aktivt arbete mot diskriminering och öka tillgängligheten för funktionsnedsatta. Skolor kan också vägleda ungdomar med funktionshinder till högre utbildningar och jobb inom yrken där de har större chans att få jobb.

Vårt land blir så mycket bättre om allas potential tas tillvara och ingen diskrimineras.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00