Han ersätter Micko i SKL

Socialdemokraterna har nominerat Anders Henriksson (S) till ny andre vice ordförande i SKL. Han tar därmed över Lena Mickos (S) tidigare post. 

Ditte Roslund

Det var den 1 oktober som Sveriges kommuner och landsting (SKL) blev av med sin andre vice ordförande, Lena Micko (S). Detta eftersom hon i samband med statsminister Stefan Löfvens (S) ommöblering i regeringen utsågs till ny civilminister. Nu har alltså Socialdemokraterna nominerat Anders Henriksson (S) till att bli hennes ersättare. 

Ledamot i flera år

Henriksson har varit regionstyrelsens ordförande i region Kalmar län sedan 2018, ett uppdrag han nu lämnar. Men det nya uppdraget ligger inte helt på främmande mark, Henriksson har suttit som ledamot i SKL:s styrelse i flera år. 

– Det var på många sätt ett självklart val. Anders är en av våra mest erfarna regionpolitiker och har suttit i SKL:s ledning i flera år. En av våra viktigaste prioriteringar är att stärka välfärden i landets kommuner och regioner och där kommer Anders spela en viktig roll, säger Lena Rådström Baastad (S), Socialdemokraternas partisekreterare, i ett pressmeddelande. 

Officiellt beslut väntar

I och med nomineringen blir Henriksson gruppledare för Socialdemokraterna i SKL. Det officiella beslutet att utse ny andre vice ordförande fattas på SKL:s styrelsesammanträde den 25 oktober. 

Nämnda personer

Lena Micko

Regionråd (S), 1:e vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland
Franska (Linköpings universitet, 1974-1975)

Anders Henriksson

Ordförande (S) Sveriges kommuner och regioner

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00