Nytt museum för runstenar och svenska språket – allmänna motionstiden är i gång

Strax över 50 motioner har hittills lämnats in sedan den allmänna motionstiden inleddes. SD-ledamöter står för majoriteten och föreslår bland annat att Världskulturmuseet avvecklas för ett nytt runstensmuseum.

Den allmänna motionstiden, då riksdagsledamöterna själva kan lämna förslag för beslut, började den 12 september och avslutas den 5 oktober.
Den allmänna motionstiden, då riksdagsledamöterna själva kan lämna förslag för beslut, började den 12 september och avslutas den 5 oktober.Foto: Jeppe Gustafsson/TT, Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Miranda OlssonLouise Carlsson-Örning

Trots att partiet nu för tiden har möjlighet att påverka politiken i sitt samarbete med regeringen är det Sverigedemokraterna som står för flest motioner två veckor in i den allmänna motionstiden.

– Det har väl lite med vår partikultur att göra. Vi vill gärna gå egna vägar och visa att vi har synpunkter och åsikter. Kan vi föra fram dem på ett legalt sätt så gör vi gärna det, säger Robert Stenkvist (SD) som är en av dem som lämnat in flest motioner. 

Allmänna motionstiden

Den allmänna motionstiden pågår i år mellan den 12 september klockan 11 och den 5 oktober klockan 16.30.

Riksdagsledamöterna får under perioden själva lämna motioner med förslag som riksdagen kan ta ställning till.

Innan förslagen når kammaren passerar motionerna genom utskotten.

Oppositionens budgetförslag, som också lämnas in under den allmänna motionstiden, behandlas under hösten medan andra motioner hanteras löpande framåt våren.

Stenkvist har suttit i riksdagen sedan 2014 och är ledamot i utbildningsutskottet. Hittills har han skrivit 7 av 54 motioner som lämnats in.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00