Nytt krispaket – miljarder till småföretag

CORONA. Nedsatta arbetsavgifter, en statlig företagsakut, rabatt för hyreskostnader och uppskjutna momsinbetalningar. Det är delar av regeringens krispaket för att hjälpa svenska småföretag.

De restriktioner som har införts i Sverige med anledning av coronaviruset har slagit hårt mot landets småföretag. Regeringen, tillsammans med C och L, går därför fram med ytterligare ett förslag till extra ändringsbudget i riksdagen.

– Vi har haft ett väldigt intensivt arbete för att få fram de här förslagen, säger Magdalena Andersson (S), finansminister på pressträffen.

Nedsatta arbetsgivaravgifter

Krispaketet består av flera delar. Ett av de mest kostsamma för de offentliga finanserna är förslaget om nedsatta arbetsgivaravgifter.

Under 1 mars till juni 2020 behöver företag bara betala ålderspensionsavgiften av den totala arbetsgivaravgiften. Förslaget gäller upp till 30 anställda och innebär, enligt finansdepartementets beräkningar, en skattelättnad på upp till 5 300 kronor per anställd och månad. 

För staten blir notan dyr. 33 miljarder beräknas de nedsatta arbetsgivaravgifterna kosta statskassan.

Statlig företagsakut

Något som riskerar bli ännu dyrare är den föreslagna statliga företagsakuten. Det har Sverige inte haft sedan krisen på 90-talet.

– Bakgrunden är att det är svårt att få lån på banken, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Idén går ut på att staten tar 70 procent av risken när banken lånar ut pengar till företag. Medan banken bara står för 30 procent av risken. Förhoppningen från finansdepartements sida är att åtgärden ska vara självfinansierande på sikt.

Åtgärden riktas primärt till små- och medelstora företag. Varje företag får låna max 75 miljoner. Totalt ska företagsakuten innehålla 100 miljarder. 

Övriga förslag

Krispaketet innehåller också ett förslag om tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. 

Om hyresvärden sänker den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april till 30 juni kommer dessa att kunna söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen. Staten betalar i det fallet maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, med en maxgräns på 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Enskilda företag och delägare i handelsbolag ska också kunna få tillbaka preliminärskatt betald under 2019. På pressträffen nämnde finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att det är en åtgärd som bland annat träffar många frilansare och kulturarbetare.

Tidigare har regeringen gett anstånd om momsinbetalning för företag som betalar sin moms månads- eller kvartalsvis. Nu utvidgas det till att gälla också företag som betalar sin moms årsvis.

Om ett företag läggs vilande på grund av arbetslöshet under året så undantas det från regeln om att ett företag endast får läggas vilande en gång under fem år.

– Fördelen är att man lättare kan starta upp när coronakrisen ebbat ut, säger Per Bolund.

Forrige artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (25 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (25 mars) Næste artikel Utskottet om coronakrisen – Utskottet om coronakrisen – "De frågorna måste vi reda ut"
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!