Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel”

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-chefen Ursula von der Leyen hyllade genombrottet för Nordirland som ”historiskt”. Men nu måste Sunak övertyga både skeptiska nordirländare och konservativa partikollegor.

"Vi har haft våra meningsskiljaktigheter tidigare, men vi är allierade framåt." var brittiske premiärministern Rishi Sunaks budskap. <br>
"Vi har haft våra meningsskiljaktigheter tidigare, men vi är allierade framåt." var brittiske premiärministern Rishi Sunaks budskap.
Foto: Dan Kitwood/Pool via AP/TT
Thomas Lauritzen

Tre år efter Storbritanniens formella utträde ur EU hoppas båda sidor återigen ha nått en överenskommelse som kan öppna dörren för ett positivt samarbete i framtiden.

– Vi har haft våra meningsskiljaktigheter tidigare, men vi är allierade framåt. Det här är början på ett nytt kapitel i vår relation, sade den brittiske premiärministern Rishi Sunak efter de sista samtalen med EU-toppen von der Leyen på måndagen.

Det nya avtalet handlar om Nordirland och Sunak beskriver det som ett ”avgörande genombrott”.

Enligt EU-källor är det inte minst Sunaks tillträde som ersättare för hardliners som Boris Johnson och dennes kortlivade efterträdare Liz Truss, som har inneburit ett snabbt genombrott i förhandlingarna.

Det protokoll om Nordirland som Johnson förhandlade fram som en del av Brexitavtalet har aldrig riktigt fungerat. Regler om kontroller och avgifter på varuhandel mellan brittiska Nordirland och Storbritannien har orsakat frustration och oro på ön Irland, medan EU har klagat på bristande efterlevnad av villkoren för tillträde till den inre marknaden.

Men nu hoppas ledarna på båda sidor om Engelska kanalen att deras kompromiss i det nya så kallade "Windsor-ramavtalet" kan få saker att löpa på smidigare i allas intresse.

Från mat till husdjur och mediciner

– Det är ett historiskt avtal som innehåller långsiktiga lösningar för vårt samarbete. Detta är mycket viktigt eftersom vi står inför stora utmaningar i världen, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Hon reste till Storbritannien på måndagen för att bulta fast de sista spikarna i avtalet med Rishi Sunak.

Det omfattande Windsoravtalet på över 100 sidor innehåller många komplicerade delavtal om allt från mat, alkohol och husdjur till mediciner och momsskatter.

Huvudprincipen är att det i framtiden ska krävas mycket mindre kontroll av varor som antingen inte kan eller bevisligen inte ska skickas vidare från brittiska Nordirland till republiken Irland, som ju är en del av EU:s inre marknad.

Dessa varor kommer att röra sig i en ”grön korridor”, medan varor som riskerar vidareförsäljning till EU befinner sig i en ”röd korridor”, som fortfarande måste bli föremål för noggranna kontroller. I gengäld ger Storbritannien EU full tillgång till all data om varorna i realtid, så att det kontinuerligt kan övervakas vart de transporteras.

– De nya avtalen om datautbyte är avgörande. Utan dem skulle det inte gå att kontrollera mindre, säger en EU-källa.

Räcker det med mildare regler för hökarna?

En annan viktig del kommer att vara omfattande märkning av till exempel livsmedel och läkemedel, så att deras härkomst och destination alltid kan garanteras.

Windsoravtalet innehåller också mildare regler om tillämpningen av brittiska momssatser i Nordirland, trots att nordirländarna har tillgång till EU:s inre marknad.

Sammantaget ser det nya avtalet ut som lite av en seger för idéerna om ett mer flexibelt system byggt på ömsesidigt förtroende, som flera premiärministrar har försökt föreslå de senaste åren. De första reaktionerna från Nordirlands skeptiska unionister i DUP-partiet verkade också relativt positiva på måndagskvällen.

Men det återstår att se om både DUP och hökarna i Rishi Sunaks eget konservativa parti kan acceptera ett avtal som i sin tur inte förändrar EU-domstolens status som högsta rättsliga organ även i förhållande till Nordirlandsprotokollet.

Nödbroms för Nordirlands parlament

I en gest till DUP innehåller det nya avtalet en nödbroms som kan göra det möjligt för en grupp på minst 30 procent av ledamöterna i Nordirlands regionala parlament i Stormont att kräva att särskilt problematiska EU-regler omprövas.

 – EU-domstolen är och förblir den enda och högsta domstolen för att granska EU-rätten. Men det här Windsor-ramavtalet stärker möjligheten för Nordirland och Storbritannien att göra invändningar i speciella nödsituationer, säger Ursula von der Leyen, som också besökte kung Charles.

Hon uttryckte en förhoppning om att det nya avtalet kan bana väg för det stora och breda samarbetet om handel, forskning, säkerhet, migration och mycket mer, som hittills har varit svårt att få igång.

Premiärminister Sunak presenterade avtalet i det brittiska parlamentet på måndagskvällen, där han bland annat lovade att korv och alla möjliga andra livsmedel nu återigen ska finnas tillgängliga i samma utsträckning och till samma pris i Nordirland som i Storbritannien självt.

Sunak lovar omröstning om avtal

Det nya avtalet kräver ingen faktisk ratificering av EU, eftersom det inte är ett nytt fördrag, men delar av det kommer att kräva att nya EU-rättsliga bestämmelser antas.

Det kan ta några månader, sade källor i Bryssel på måndagskvällen.

Rishi Sunak har å sin sida gjort klart att det brittiska parlamentet kommer att rösta om Windsor-avtalet ”när alla har haft gott om tid att titta på det”.

Han avstod från att svara direkt på om han förväntar sig stöd eller motstånd från den tidigare premiärministern Boris Johnson.

– Det här handlar inte om mig eller om andra politiker. Det handlar om människor och företag i Nordirland. Den här affären kommer att förbättra deras liv, säger Sunak.

 

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

Rishi Sunak

Premiärminister, Storbritannien (Conservative Party)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00