Nya åtgärder för inresande och barnens lovaktiviteter

Regeringen presenterar nu nya restriktioner för dem som reser över landsgränsen samt för dem som arrangerar lovaktiviteter för barn. Samtidigt flaggar man för att Folkhälsomyndigheten kommer presentera nya scenarier för smittspridningen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Under förmiddagen höll socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell pressträff om nya åtgärder. Delvis på grund av att smittan ökar i grannländerna.

– Även här ökar smittan och ökar belastningen på sjukvården, säger Hallengren.

Därför införs nu krav på vaccinpass för inresande från alla EES-länder, därmed också de nordiska grannländer som inte är med i EU. Inresande kommer att behöva testa sig med PCR-test.

Men de som pendlar över gränsen kommer inte att behöva testa sig varje gång de åker över, dock med jämna mellanrum. Tegmark Wisell pekar på att det stora inresandet inför jul sker vid andra gränsövergångar än flygplatser, främst vid skidorterna.

Åtgärder för barnaktiviteter

En ytterligare åtgärd är att de som arrangerar lovaktiviteter får nya rekommendationer som ska publiceras under dagen på FHM:s hemsida.

– Vi bedömer att barn och ungas aktiviteter kan genomföras, men smittskyddsåtgärder behöver vidtas, säger Karin Tegmark Wisell.

Det handlar om att föräldrarna ska undvika trängsel, att begränsa publik och att undvika att blanda olika grupper som närvarar.

Nya scenarion

Nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten att presentera nya scenarier för den framtida utvecklingen av smittspridningen.

– Det kan därför komma nya åtgärder nästa vecka för att stoppa smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell.

Förslagen om vaccinbevis på restauranger och gym är remitterade sedan tidigare och regeringen kommer ta ställning till det inom kort, berättar Hallengren.

Men ministern framhäver att det förmodligen inte kommer innebära att människor behöver ställa in sina julplaner.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Karin Tegmark Wisell

Generaldirektör Folkhälsomyndigheten

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00