Om  
Marc Tarabella
Andrea Cozzolino
Eva Kaili

Nya åtal och gripanden i Qatargate

Korruptionsskandalen Qatargate växer. I veckan väntas den nu korruptionsåtalade Marc Tarabella höras. Hans socialdemokratiske partikollega, italienaren Andrea Cozzolino, är gripen i Italien, men vägrar låta sig utlämnas till Belgien.  

Arkivbild. 
Arkivbild. 

Utredningen av korruptionsskandalen ”Qatargate” får nu ytterligare konsekvenser för ännu en parlamentsledamot. Belgaren Marc Tarabella, som i förra veckan fråntogs sin parlamentariska immunitet, åtalas nu för korruption. Det rapporterar bland andra Politico, som även skriver att Tarabella är överförd till ett fängelse i Bryssel för att höras på torsdag.  

Tarabella och partifränden Andrea Cozzolino, ledamot från Italien, fråntogs båda sin parlamenteriska immunitet i förra veckan, vilket även resulterade i att italiensk polis – på uppdrag av belgiska myndigheter – grep Cozzolino i Neapel på fredagen, enligt Reuters. Cozzolino är emellertid kvar i Italien och vägrar enligt Politico att låta sig utlämnas till Belgien. 

Historiskt stor skandal

I december greps grekiska Eva Kaili, då vice talman i Europaparlamentet, i ett omfattande fall som många förutspår är den största korruptionsskandalen i Europaparlamentets historia.

Belgiska myndigheter misstänker att flera parlamentsledamöter har tagit emot pengar och gåvor från Qatar i utbyte mot att hjälpa Qatar till inflytande i Europaparlamentet.

Huvudmisstänkt i fallet är den tidigare italienske parlamentsledamoten Pier Antonio Panzeri, som nu samarbetar med de belgiska myndigheterna och har ingått ett bekännelseavtal. Enligt Panzeri ska Marc Tarabella ha fått minst 120 000 euro för att plädera för Qatars fall i parlamentet.

 

Artikeln är en översatt och bearbetad version från Altinget.dk

Nämnda personer

Marc Tarabella

Europaparlamentariker

Andrea Cozzolino

Europaparlamentariker

Eva Kaili

Tidigare Europaparlamentariker, tidigare vice talman i Europaparlamentet
Kandidatexamen i internationella och europeiska relationer (Piraeus University)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024