Ny spelmarknad tar form

SPEL. Nu tas ett första steg mot en ny svensk spelmarknad. På torsdag beslutar regeringen om den utredning som ska föreslå att marknaden öppnas för konkurrens samtidigt som staten ska återta kontrollen över spelandet.

Utredningen ska vara klar med sitt förslag den 31 mars 2017. Och enligt den noga utstakade tidtabell som civilminister Ardalan Shekarabi (S) tidigare har lagt fast ska regeringen lägga sin proposition i riksdagen i december 2017 och den 1 juli 2018 kan den nya regleringen träda i kraft, vilket innebär att privata bolag som har licens från staten får agera på spelmarknaden.

Det finns två skäl till att öppna den svenska spelmarknaden för konkurrens och införa ett system med licenser. Det ena är att EU-kommissionen ifrågasätter det svenska spelmonopolet, med ensamrätt för bolag med statligt inflytande, och har stämt Sverige inför EU-domstolen. Det andra är att allt fler spelar via utländska bolag på nätet och där har staten ingen kontroll exempelvis mot spelmissbruk.

Tappat kontrollen

Staten ska återigen få kontroll via ett licenssystem där aktörer som uppfyller de krav som ställs och som betalar skatt i Sverige får tillstånd för att arrangera spel här i landet. I den frågan är regeringen och de borgerliga överens och allianspartierna har varit med om att formulera uppdraget till utredaren.

Att införa ett licenssystem och beskatta bolagen var under många år det argument som utländska spelbolag använde för att förmå Sverige att luckra upp spelmonopolet och släppa in privata aktörer. Men det argumentet bet inte då, varken på tidigare S-regeringar eller på Alliansen.

Uppdraget till den särskilda utredaren blir att lämna förslag till en ny spelreglering som ska bygga på ett licenssystem. Alla aktörer på den svenska spelmarknad ska ha tillstånd och de som saknar licens ska stängas ute. På så sätt ska spelmissbruk hindras och spel på nätet ska styras till säkra platser. Samtidig som spelet omregleras ska spelandet inte öka, enligt regeringens planer.

Blockera hemsidor

Utredaren ska också granska reglerna för marknadsföring av spel och lotterier samt hur de bolag som inte har licens ska kunna stoppas. En lösning som har diskuterats är att blockera sådana sidor på nätet. Men att blockera hemsidor är en fråga som kan hamna i konflikt med reglerna om tryck- och yttrandefrihet.

En annan känslig fråga som måste lösas innan ett licenssystem kan införas är vilka spel som ska omfattas av den omreglerade marknaden. Ska till exempel de spel där det finns stor risk för spelmissbruk eller som generar stora vinster vara kvar i de statliga bolagen?

 

Forrige artikel Biståndsramen – ett kreativt utrymme Næste artikel Sverige vill tvinga fler länder ta emot flyktingar Sverige vill tvinga fler länder ta emot flyktingar
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!