Nu startar de korta lärarprogrammen – 3 av 10 lärosäten hann inte med

Till hösten börjar de första eleverna på det nya, ettåriga lärarprogrammet. Men alla lärosäten hann inte med regeringens tidsplan, och det finns fortfarande vissa frågetecken gällande hur examen kommer se ut.

Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Nu ligger regeringens nya, kortare lärarutbildningar ute att söka på antagning.se. 

Programmen, som ska starta till hösten, har blivit hårt kritiserade av lärosätena. Både för att ha för snäv tidsplan, men också för svårigheterna att bibehålla kvaliteten när utbildningen kortas ytterligare.

Trots det beslutade regeringen att gå vidare och i början av året kom ett regeringsuppdrag med tio utvalda lärosäten som fick i uppdrag att starta utbildningarna till hösten 2022. Men alla lärosäten hann inte med. 

– Vi fick veta detta den 22 december. Vi kan omöjligt hinna detta. Då sa vi att vi kan inte driva igenom detta på sex veckor med kvalitet, säger Anders Linde-Laursen, dekan vid Malmö universitet, till Altinget. 

Malmö universitet är inte ensamma om att inte starta upp utbildningarna till hösten. Ytterligare två lärosäten har inte hunnit planera utbildningarna, Stockholms universitet och Mittuniversitetet.

Det är en något snävare examen, de får inte riktigt samma behörigheter som andra lärare.

Höstens försöksverksamhet startar därmed endast på sju av de tio utsedda lärosätena. Och utbudet kommer vara begränsat.