Norrlänningar saknas på partiernas EU-listor

Ingen norrlänning har satts på valbar plats när sex av åtta partier presenterat sina listor till nästa års val till Europaparlamentet.

Johan Danielsson och Heléne Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista. KD satsar på Sara Skyttedal och Halmstadspolitikern Ella Kardemark.
Johan Danielsson och Heléne Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista. KD satsar på Sara Skyttedal och Halmstadspolitikern Ella Kardemark.Foto: Anders Wiklund, Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

När Socialdemokraterna i fredags presenterade sina toppnamn inför det kommande EU-valet saknas helt representation från Norrland.

Sittande EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) från Västerbotten saknas på listan trots att han gärna fortsatt ytterligare en mandatperiod, enligt Bergkvists pressekreterare. Nu begär Socialdemokraterna i Västerbotten att partisekreterare Tobias Baudin kommer till länet för att ge sin förklaring, skriver Västerbottens-Kuriren som rapporterar om en intern S-strid om listan.

– Vår representation kommer att ifrågasättas. I Erik hade vi en kandidat som är extremt kunnig. Nu blir det ingen alls härifrån. Det är klart att det är mycket allvarligt, säger Andreas Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Umeå, till VK. 

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00