Norlén håller sitt jullöfte – Löfven nästa man på listan

OMRÖSTNING. Talmannen har föreslagit Stefan Löfven som statsminister. Om alla partier står fast vid sina tidigare besked betyder det att han röstas ned på fredag.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna bröt samman. Trots detta väljer talmannen att i dag lägga fram Stefan Löfvens namn som statsministerkandidat. Stefan Löfven har för avsikt att bilda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Omröstningen kommer att ske på fredag klockan 9.

– När jag och Stefan Löfven resonerade om läget i samband med att jag gjorde den avisering som ägde rum den 23 november så var vi överens om att den här processen som startades med aviseringen kunde sluta med en prövning i kammaren av honom som statsminister oavsett hur eventuella förhandlingar skulle utveckla sig och hur de skulle sluta och han accepterar därför att bli prövad av kammaren på fredag, säger talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Lovat en omröstning

Att Andreas Norlén lägger fram Stefan Löfven trots att en majoritet kommer att rösta nej beror säkerligen dels på att han redan tidigare lovat att det skulle ske minst en statsministeromröstning före jul, dels på att han vill föra processen framåt. Efter två misslyckade omröstningar närmar sig det, för de allra flesta partierna, så förhatliga extravalet nämligen med stormsteg. Det ökar pressen på dem att komma överens om de vill undvika ett sådant.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik.

Forrige artikel Organisationer ifrågasätter julbordets klassiker Organisationer ifrågasätter julbordets klassiker Næste artikel KD:s extramiljarder till assistansen stryks KD:s extramiljarder till assistansen stryks
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!