Om  
Jonas Gahr Støre

Norges statsminister och tyngsta kanslerkandidaten till S-kongressen

Tysklands socialdemokratiske kandidat till förbundskansler, Olaf Scholz, och Norges statsminister Jonas Gahr Støre från Arbeiderpartiet är inbjudna som talare på Socialdemokraternas partikongress.  

– Vi ser att socialdemokratin är på frammarsch i många länder, folk vill ha en stark välfärd och en klimatomställning som skapar jobb och framtidstro, säger Johan Hassel, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, som bjudit in de två ledarna för grannländerna.

Olav Scholz är i dag socialdemokratiska SDP:s vicekansler och finansminister. I slutet av september vann SDP valet till den tyska förbundsdagen och Scholz står nu i centrum för regeringskoalitionsförhandlingar tillsammans med de gröna och liberala partiet.

Norges nytillträdde statsminister Jonas Gahr Støre tog hem det senaste riksdagsvalet efter åtta år av högerstyre i landet. Nu regerar Arbeiderpartiet i koalition med Senterpartiet.

– Det är givetvis kul, hedrande och visar på de svenska socialdemokraternas starka internationella position att partikongressen gästas av den senast valda socialdemokratiske nordiska statsministern Jonas Gahr Støre och Tysklands tillträdande förbundskansler Olaf Scholz, fortsätter Johan Hassel.

Olaf Scholz håller tal 11:45 fredagen den 5 november. Jonas Gahr Støre talar under förmiddagen söndagen den 7 november.

Nämnda personer

Jonas Gahr Støre

Statsminister Norge
Institut d'études politiques de Paris

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00