Debatt

Nils Holgersson-gruppen: Elkostnaden lika stor som fjärrvärmen för tusentals hushåll

Det ökade elhandelspriset riskerar att få påverkan på andra taxor för hushållen. Det skriver Nils Holgersson-gruppen, som består av representanter från föreningar som engagerar fastighetsägare, bostadsrättshavare och hyresgäster.

Prishöjningarna på el slår hårt mot hushållen.
Prishöjningarna på el slår hårt mot hushållen.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När elhandelspriset rusar blir den totala elkostnaden lika stor som fjärrvärmen eller högre för många hushåll. Detta trots att mängden el motsvarar endast en fjärdedel av värmen i huset. Skillnaden i medelpris mellan de norra och södra delarna av landet är nästan 110 procent.

”Exceptionell situation”

Det är en exceptionell situation. Det ökade elhandelspriset riskerar att få påverkan på andra taxor för hushållen, men där är prissättningsmodellerna långsammare vilket gör att vi ännu inte ser effekten fullt ut.

Det är första gången i Nils Holgersson-gruppens 27-åriga historia som kostnaden för el tangerar fjärrvärmen. På grund av de stora prisskillnaderna över landet har Nils Holgersson-gruppen valt att använda sig av fyra olika medelpriser för elhandeln, ett för varje elprisområde. Historiskt brukar Nils Holgersson-gruppen i första hand koncentrera sig på elnätsavgifterna, en avgift som är beroende av det nätområde fastigheten ligger inom och som är svår för kunderna att påverka.

Ökade elpriser slår även mot avgifterna för vatten, fjärrvärme och avfall.

När det gäller elhandelspriserna får det en väldigt stor påverkan beroende på vilket elprisområde man tillhör. Medelpriset skiljer nästan 110 procent mellan elprisområde ett och elprisområde fyra. Därför väljer vi att för första gången lyfta elhandelspriset i årets rapportering.

Kraftiga avgiftshöjningar väntar

I elprisområde ett som ligger i norr låg medelpriset från den 1 juli 2021 till den 30 juni 2022 på 69,3 öre medan det i elprisområde fyra låg på 144,6 öre, en skillnad på 75,4 öre/kWh exklusive moms. Tidigare är det många små Norrlandskommuner som har legat i topp när det gäller total elkostnad på grund av höga elnätskostnader. När vi nu tar hänsyn till skillnaden i medelpris mellan de olika elprisområdena medför det att flera orter i söder i stället hamnar i toppen.

Flera elnätsföretag, till exempel Ellevio, flaggar för att även elnätsavgifterna kommer att behöva höjas kraftigt inom kort. Att Ellevio flaggar för att även elnätsavgifterna kommer att behöva höjas kraftigt inom kort visar att elpriset även påverkar elnätsavgifterna. Ökade elpriser slår även mot avgifterna för vatten, fjärrvärme och avfall. Många av dessa taxor förändras först vid årsskiftet. Det vi vet är att elpriserna kommer att påverka taxorna, hur mycket är dock för tidigt att uttala sig om.

Nils Holgersson-gruppen

Nils Holgersson-gruppen består av representanter från Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024