Om  
Anneli Wirtén

Nästan ett år sedan bergmästaren fick gå – nu jagar regeringen en ny

För ett år sedan fick dåvarande bergmästaren vid Bergsstaten Åsa Persson gå med omedelbar verkan. Först nu är regeringen igång med jakten på en ersättare.

Johanna Alskog

Staten har varit utan ordinarie bergmästare i nästan ett år. I juli förra året fick Åsa Persson, som hade varit bergmästare vid Bergsstaten i tolv år, plötsligt fick lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken som uppgavs var att hon och generaldirektören hade olika uppfattningar om framtiden.

– Det handlar om olika arbetssätt, rutiner och synen på hur man ska driva verksamheten. Det handlar om övergripande frågor hur man leder verksamheten, sade då Anneli Wirtén, generaldirektör vid SGU, till NSD.

Bergsstaten är ett särskilt beslutsorgan vid SGU som självständigt handlägger och fattar beslut i ärenden enligt minerallagen, exempelvis tillstånd till prospektering och utvinning av mineral. Sedan i juli har Helena Kjellson varit vikarierande bergmästare, men nu har klimat- och näringslivsdepartementet alltså inlett processen med att hitta en ordinarie efterträdare till Persson.

Den 24 maj är sista ansökningsdatum. Det är regeringen som tillsätter tjänsten.

Nämnda personer

Anneli Wirtén

Generaldirektör Sveriges geologiska undersökning (SGU)
Jur. kand (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00