Debatt

När Ebba Busch skolkar får svenska konsumenter plocka upp notan

Sveriges statsminister Ulf Kristersson gör gång på gång en stor sak av att det svenska ordförandeskapet satte EU:s konkurrenskraft på dagordningen och att den svenska regeringen fortsatt driver på för att stärka konkurrenskraften. Hur går det ihop med att hans näringsminister skolkar från EU:s ministermöten? Det skriver riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (S).

”Det är allvarligt att näringsministern inte är på plats när övriga ministrar möts. Det är faktiskt en skandal att Ebba Busch bryr sig så lite”, skriver Matilda Ernkrans (S).
”Det är allvarligt att näringsministern inte är på plats när övriga ministrar möts. Det är faktiskt en skandal att Ebba Busch bryr sig så lite”, skriver Matilda Ernkrans (S).Foto: Jessica Gow/TT
Matilda Ernkrans
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så sent som på senaste Europeiska rådet togs nya rådslutsatser om europeisk konkurrenskraft. Det hämtade statsministern hem som en svensk seger. 

Huruvida det är en svensk seger lämnar jag för andra att granska men däremot är det uppenbart att det finns ett starkt intresse från EU:s alla medlemsländer att fördjupa arbetet med EU:s konkurrenskraft. Annars skulle inte detta vara på EU:s dagordning. 

Anmärkningsvärt ointresse 

Intressena är stora och önskningarna många och ibland motstående för hur konkurrenskraften ska stärkas. Men alla är överens om att den europeiska konkurrenskraften behöver stärkas för att säkra jobb och utveckling. 

Det som är anmärkningsvärt är näringsministerns ointresse och det uppenbara att statsministern inte har säkerställt att hans näringsminister delar hans prioriteringar. 

Tvärtom har det kunnat konstaterats att näringsminister Ebba Busch skolkar från EU:s ministermöten där man diskuterar viktiga frågor om hur Sverige ska kunna säkra billig el och om stärkt konkurrenskraft. I ett och ett halvt år har Ebba Busch konsekvent valt företagsträffar och Parisbesök i stället för att göra sitt jobb som minister med ansvar för energi- och konkurrenskraftsfrågor. 

Allvarligt att ministern skolkar 

Det borde vara prioriterat för Sveriges näringsminister att värna svenska intressen i Bryssel. I slutändan handlar det om svenska konsumenters elräkningar och att svenskarna ha ska en företrädare på plats som står upp för deras intressen. 

Det är allvarligt att näringsministern inte är på plats när övriga ministrar möts. Det är faktiskt en skandal att Ebba Busch bryr sig så lite. Det riskerar att skada Sverigebilden och svensk konkurrenskraft. 

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00