Myndighet vill byta namn – igen

NAMNPLIKT. Totalförsvarets rekryteringsmyndighet har begärt av regeringen att få byta namn. Men det kommer att kosta och andra myndigheter ska nu få säga vad de tycker.

Rekryteringsmyndighetens kontor i Kristianstad. Arkivbild.
Rekryteringsmyndighetens kontor i Kristianstad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Josefin Lingström

I höstas när Totalförsvarets rekryteringsmyndighet lämnade in sitt budgetunderlag för kommande två år till regeringen, passade myndigheten på att föreslå ett namnbyte.

Mellan 1995-2010 var namnet Totalförsvarets pliktverk. Men när värnplikten avskaffades, bytte myndigheten till sitt nuvarande namn 2011. 

2017 infördes värnplikten igen. Därmed ändrades också myndighetens uppdrag. Motiveringen till varför rekryteringsmyndigheten vill byta namn igen är för att det inte längre stämmer överens med dess uppdrag och mandat.

Skapar missförstånd

Ett av problemen, enligt myndigheten, är att i kontakt med totalförsvarspliktiga och medborgare har det framkommit att det nuvarande namnet är otydligt. 

Ett annat argument från myndigheten är att de inte inte håller på med rekrytering, utan de genomför prövningar och uttagningar till utbildningar och yrken.

– Med ett myndighetsnamn som överensstämmer med myndighetens verksamhet blir kommunikationen med samhället tydligare, säger generaldirektör Christina Malm i ett pressmeddelande.

Eget namnförslag

Myndigheten har själva tagit fram ett förslag till nytt namn. Det namn som nu ska gå på remiss är Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, i kortform Plikt- och prövningsverket.

Remissinstanser är bland andra Försvarsmakten, MSB, Tullverket och Kustbevakningen. Senast 20 maj ska alla remisser vara inne.

Prislappen

Utifrån tidigare erfarenheter av namnbyten, beräknas det denna gång kosta 2,5 miljoner kronor. Men att det kan finansieras inom befintliga ekonomiska ramar.

Miljonerna ska bland annat gå till ett nytt heraldiskt vapen, nya trycksaker, uppdaterad grafisk profil och nya fasadskyltar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00