Muf tror sig kunna driva igenom marknadshyror

BOSTAD. Muf vill med hjälp av Stockholms stad och län få igenom en reservation om att Moderaterna ska verka för fri hyressättning.

– Jag tror att partiledningen är väldigt nervös, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf.

Till Moderaternas arbetsstämma om två veckor har Moderaternas partiledning lagt förslag för att få ett ökat byggande och fler bostäder. Bland annat vill man ”att nuvarande hyresreglering” ses över samt "att en friare hyressättning vid nybyggnation ska utredas".

Muf vill gå längre. Muf-ordföranden Benjamin Dousa har tillsammans med Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, lämnat in en reservation. De vill ändra formuleringarna till "att en fri hyressättning vid nybyggnation ska införas” samt "att nuvarande hyresreglering ersätts med fri hyressättning även i det befintliga beståndet”.

– Jag tror att partiledningen är väldigt nervösa nu. För allt tyder ju egentligen på att vi får igenom det, säger Benjamin Dousa, till Altinget.

Stöd av Stockholm

Dousa berättar att han har förhandlat med Stockholms stad och län. Deras ombud i kombination med Muf-ombud som återfinns i alla länsförbund kommer att räcka, menar Dousa.

– I Stockholm är det jätteviktigt med marknadshyror för det byggs för få bostäder. I Skaraborg kanske det inte alls är en lika stor fråga. Då handlar det i första hand om att koordinera ett politiskt anfall från Muf och Stockholmsregionen tillsammans, säger han.

Läs en längre intervju med Muf-ordföranden på Altinget Rikspolitik

Vill inte sia om utgången

Ewa Thalén Finné (M), bostads-politisk talesperson, vill inte kommentera vare sig partistyrelsens förslag eller Muf:s reservation om hyresreglering innan arbetsstämman varit.

– Vi får väl se när stämman har varit vad förslagen kommer att vara då, säger hon till Altinget.

Thalén Finné säger att det alltid funnits en diskussion om hyressättning inom partiet. Vilket beslut stämman kommer att landa i vill hon inte sia om.

– Det är alltid väldigt vanskligt, säger hon.

Forrige artikel Centern vill ha tvåspråkiga klasser för nyanlända Centern vill ha tvåspråkiga klasser för nyanlända Næste artikel Miljonruschen till svensk skola Miljonruschen till svensk skola
Kommuner säger nej till sammanslagningar

Kommuner säger nej till sammanslagningar

REMISS. Kommunutredningens remisstid går ut i dag. Merparten av kommunerna säger nej till skuldavskrivning för sammanslagningar. De ser överhuvud taget inte att sammanslagningar löser några problem.