Dousa: ”Vi är en frispråkig vakthund”

PÅVERKAN. Muf:s ordförande Benjamin Dousa om att olika frågor kräver olika strategier. Och när han är beredd att ta fram stridsyxan eller rätta in sig i ledet.

Benjamin Dousa, Muf-ordförande
Benjamin Dousa, Muf-ordförande
Johan Manell

Altinget har träffat Muf-toppen Benjamin Dousa och pratat om ungdomsförbundets sätt att bedriva politisk påverkan.

Nästan en tredjedel av Moderaternas medlemmar tillhör också Moderata Ungdomsförbundet (Muf). I praktiken innebär det att Muf har en stor möjlighet att påverka partiet. Ytterst ansvarig för att påverka förbundets ställning är förbundsstyrelsen och dess ordförande Benjamin Dousa.

Han menar att Muf har flera viktiga syften. Dels att hjälpa partiet vinna val och kampanja för Moderaterna. Dels att få partiet att tycka så offensiva saker som möjligt. Men också ha ett långsiktigt arbete där så många unga som möjligt ska dela förbundets värderingar.

– Det är enkelt att få medieutrymme som Mufordförande. Man kan sätta en tonalitet och en linje i debatten. När det går dåligt för Moderaterna spelar Muf en ännu större roll, säger han, till Altinget.

Olika vägar

Hela politikersverige har blivit bajsnödigt över att prata sin egen politik.

Benjamin Dousa
Muf-ordförande

Vilken väg man väljer för att påverka partiet skiljer sig åt beroende på fråga berättar Benjamin Dousa. I skolfrågan valde han en medial strategi.

– Jag började med en DN debatt, var i radio och skrev i SvD. De flesta moderater tycker som jag i utbildningsfrågan. Det är bara att den måste få mer uppmärksamhet. Då försöker man sätta medialt tryck, säger han.

I frågor där det är stor regional uppdelning inom partiet kan en väg vara att i stället samarbeta med vissa länsförbund. I frågan om gränskontroller kan Skåne vara en samarbetspartner. Inom bostadspolitiken kan det vara Stockholms stad och län.

Personkontakter viktiga

Muf är representerat i samtliga moderata arbetsgrupper. Utöver det spelar också personliga kontakter in. En mindre fråga kan Benjamin Dousa ta över en lunch med den som är utskottsetta eller talesperson i frågan.

– Personkemi spelar roll. Hur bra överens man kommer med utskottsettorna. Vissa har man en jättebra relation med, vissa är man bekant med. De man har en bra relation med kan man såklart påverka mer, säger han.

Sådana kontakter tar man också med sig när man eventuellt går vidare till partiet. Att skola framtida partiledare, ministrar, riksdagsledamöter och kommunpolitiker är en skyldighet för Muf, enligt Dousa. Han menar att basen för en partipolitisk karriär läggs i ungdomsförbundet.

– I Tyskland ska du ha en doktorsexamen för att kunna bli politiker. I USA ska du vara stenrik. I Sverige ska du ha gjort dina år i ungdomsförbunden. Det är otroligt svårt om man inte har gått Muf-skolan att få tunga positioner. Du tappar inte bara skolningen, utan också ditt kontaktnät och dina lojaliteter, säger han.

Att det ser ut så tycker Dousa är helt naturligt.

– Man brukar säga att man måste lägga 10 000 timmar på något för att bli bra på det. Du har inte lärt dig lika mycket om du kommer in från kanten.

Förhållandet till partiet

En balansgång för ett ungdomsförbund är att driva på för att få igenom sin politik men samtidigt undvika att skada partiet. Benjamin Dousa menar att det i mångt och mycket är ett cykliskt arbete. De första tre åren i en mandatperiod kan man vara mer offensiv för att sedan arbeta mer för partiet inför valet.

– Vi alla vill Moderaterna väl. Först och främst idéerna och värderingarna, sen partiet och i tredje hand person. När man närmar sig valrörelse blir det mer in i ledet och var lojal, så kan man ha en friare roll de andra tre åren. Jag bråkar inte för bråkandets skull. Tycker vi rätt i en fråga så har vi en plikt att försvara det i vått och torrt. Vi är en frispråkig vakthund, säger han.

"Då skadar man ju bara partiet"

Det är en svår fråga när och hur man ska gå i klinch med moderpartiet.

– Det är en balansgång. Hur mycket ska man ta medialt? Hur mycket ska man ta internt? Hur mycket ska man bråka överhuvudtaget? Allt beror på tidpunkt och partiets läge. Det är en brytpunkt som hela tiden skiftar, säger Dousa.

Om tre veckor har Moderaterna sin arbetsstämma. Den kommer att bestämma politiken inför valet. Efter den finns det inte längre samma utrymme för Muf att kritisera partiet.

– Då skadar man ju bara partiet. Samtidigt ska man komma ihåg att även i ett politikområde där jag inte tycker att Moderaterna ligger rätt så tycker jag ju ändå att Moderaterna har en bättre politik än de andra partierna, säger Benjamin Dousa.

Vill lyfta regeringsfrågan

En fråga som kommer att finnas med hela vägen fram till valet är regeringsfrågan. Det är också viktigt att den diskuteras, tycker Benjamin Dousa. Själv har han sin uppfattning klar.

– Jag tycker man ska köra sin politik in i kaklet. Jag tycker Moderaterna ska göra allt vad man kan för att få igenom moderat politik och regera. I första hand med Alliansen. Faller det ska vi vara beredda att bilda en egen enpartiregering.

Dousa är kritisk till debatten kring SD i regeringsfrågan.

– För mig är det helt obegripligt att folk kan tycka det är så läskigt att ett parti röstar på ens politik. När Fredrik Reinfeldt drev igenom könsneutrala äktenskap röstade Vänsterpartiet för det förslaget. Det var ju ingen som då yppade att vi skulle dra tillbaka det förslaget för att det gamla kommunistpartiet skulle rösta för, säger han.

Tydligare Allians

Däremot vill han inte kompromissa med Sverigedemokraterna. Han vill i stället se att Alliansen blir tydligare i sin konfliktlinje gentemot SD.

– Det är en väsenskild skillnad när det kommer till synen på individen, synen på nationalstaten och synen på marknadsekonomi. Det är klart vi ska ta en sådan konflikt, säger han.

- Hela politikersverige har blivit bajsnödigt över att prata sin egen politik och söka konflikt mot partier för SD-frågan. Alliansen vågar inte söka konflikt mot Sverigedemokraterna för då är man rädd för att folk ska bli Sverigedemokrater. Man vågar heller inte driva sin politik för då är man rädd för att folk ska bli Sverigedemokrater. Det är jättekonstigt, säger Benjamin Dousa.

 

* Siffror från 2016. Källa: MUCF och Aftonbladet

Dokumentation

Moderata ungdomsförbundets senaste ordförande

2016- : Benjamin Dousa

2014-2016: Rasmus Törnblom

2010-2014: Erik Bengtzboe

2006-2010: Niklas Wykman

2004-2006: Johan Forssell

Benjamin Dousa

Ålder: 24

Utbildning: Kandidatexamen i Nationalekonomi (Handelshögskolan)

Tidigare uppdrag: Riksordförande Moderat skolungdom 2012–2013, Riksordförande Moderata studenter 2014–2016


Nämnda personer

Benjamin Dousa

Tillträdande vd Företagarna

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00