Debatt

Muf: Låt folk behålla mer pengar i plånboken

Staten måste bli mindre och vanligt folk måste få mer i plånboken. För att hjälpa den rödgröna regeringen har Moderata ungdomsförbundet gjort en lista som finansministern kan använda sig av. Det skriver Matilda Ekeblad tillsammans med fem distriktsordföranden.

”Den statliga inkomstskatten försämrar incitamenten för driftiga människor att arbeta mer.”
”Den statliga inkomstskatten försämrar incitamenten för driftiga människor att arbeta mer.”Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Matilda Ekeblad
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet (Muf)
Oliver Andersson Zito
Distriktsordförande Muf Västra Götaland Västra (VGV)
Hannah Björnehag
Distriktsordförande MUF Göteborg
Suhaib Hurani
Distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra (VGN)
Elvira Löwenadler
Distriktsordförande MUF Södra Älvsborg
Jonathan Kahrs
Distriktsordförande MUF Skaraborg

Sverige har i dag ett av världens högsta skattetryck. Att nästan hälften av svenskarnas inkomst går till staten – och det utan att moms och punktskatter är medräknat – är inte motiverat. Det finns för många skatter som skadar ekonomin och endast existerar för att öka intäkterna till en evigt expanderande stat. Dessa skatter måste avskaffas eller sänkas.

”Staten måste bli mindre”

Blir finansminister Magdalena Andersson Socialdemokraternas partiledare vet vi vad som väntar – fler skattehöjningar. Det är knappast vad Sverige behöver efter coronapandemins effekter. Det vi behöver är en skattepolitik där arbetslinjen ligger i fokus. En politik för ökad ekonomisk tillväxt och fler jobb. I stället lägger Andersson fram förslag som främst sänker skatten för personer med bidrag, medan de som jobbar knappt får se sin skatt minskad över huvud taget. Trots att Sverige i dag har den fjärde högsta arbetslösheten i hela EU.

Socialdemokraterna måste sluta använda vanligt folk som kassakor till staten.

Socialdemokraterna måste sluta använda vanligt folk som kassakor till staten. De flesta svenskar betalar gärna skatt för att finansiera till exempel skola, sjukvård och rättsväsende. Men då ska det också fungera. I stället för att säkra välfärd och se till att folk får behålla mer av sina surt förvärvade pengar så höjer man skatter på sparande eller inför miljöskatter som saknar miljönytta för att de ska kunna finansiera skrytprojekt för medelklassen (läs familjeveckan). Staten måste bli mindre och vanligt folk måste få mer i plånboken.

Hjälp till finansministern

För att hjälpa den rödgröna regeringen har Muf gjort en lista som finansministern kan använda sig av:

  • Avskaffa den statliga inkomstskatten: Den statliga inkomstskatten försämrar incitamenten för driftiga människor att arbeta mer. De som arbetar mer ska inte straffas för det genom att över hälften av deras inkomstökning går till skatteintäkter.
  • Avskaffa den allmänna löneavgiften för unga under 26: Den allmänna löneavgiften är en dold inkomstskatt som gör det dyrare för arbetsgivare att anställa utan att faktiskt vara kopplad till arbetsgivaravgiftens egentliga funktion, vilken är att finansiera specifika välfärdsprogram.
  • Första 500 000 kronor skattefria: De första 500 000 kronor som en individ tjänar in ska vara skattefria. Detta för att göra det enklare för unga och utrikesfödda att spara ihop till ett eget sparkapital. Pengarna bör även kunna investeras utan att behöva beskattas.
  • Sänk bolagsskatten: Bolagsskatten minskar företagens investeringsmöjligheter över tid och uppmuntrar till att föra pengar ut ur landet. Därtill sänker bolagsskatten svensk ekonomisk konkurrenskraft och uppmuntrar företag att etablera sig utomlands i stället.
  • Avskaffa plastpåseskatten: Plastpåseskatten är en ineffektiv symbolåtgärd som inte gör någon miljönytta, utan endast är en dold fiskal skatt.
  • Avskaffa kemikalieskatten: Syftet med kemikalieskatten är att minska förekomsten av farliga flamskyddsmedel elektronikprodukter. Kemikalieinspektionen har dock inte kunnat fastlägga att skatten bidragit till att förekomsten av flamskyddsmedel minskat.
  • Avskaffa flygskatten: Flygskatten är en ineffektiv klimatskatt som inte minskar flygets klimatpåverkan. Fokus bör i stället ligga på att få flyget hållbart.
  • Avskaffa stämpelskatten: Stämpelskatten försämrar bostadsmarknaden genom att göra det dyrare att sälja hus, utöver att kapitalvinster från hus beskattas.

Låt folk behålla mer pengar i plånboken. Sänk skatten.

Nämnda personer

Matilda Ekeblad

Ledamot i regionfullmäktige, Region Östergötland
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2020)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00