Debatt

MUF: Kriminalisera omvändelseterapi och legalisera surrogatmödraskap

Det ska inte spela någon roll vilken sexuell läggning eller könsidentitet du har. Arbetet för HBTQ-personers rättigheter måste pågå tills ingen utsätts för hot och diskriminering, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad. 

Foto: Olav Holten Pride och pressbild MUF
Matilda Ekeblad
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förra veckan var det Stockholm Pride. I lördags samlades vi i den färgsprakande och glädjefyllda paraden längs Stockholms gator för alla människors frihet att älska vem man vill, ligga med vem man vill och vara vem man vill. Arbetet för HBTQI-människors rättigheter får dock aldrig begränsas till bara en vecka, utan måste pågå tills ingen utsätts för hot och diskriminering till följd av sexuell läggning eller identitet.

Det är dags att Sverige kriminaliserar omvändelseterapi. 

Sverige har kommit långt i detta arbete, men mer behöver göras.

Alla ska ha samma rättigheter

Än i dag år 2022, går utvecklingen kring HBTQI-rättigheter åt fel håll i flera länder runt om i Europa enligt den årliga rapporten från den europeiska HBTQI-paraplyorganisationen ILGA-Europa. Det ska inte spela någon roll vilken sexuell läggning eller könsidentitet du har – alla ska ha samma rättigheter och friheten att bestämma över sin egen kropp.

Det borde vara en självklarhet, men dessvärre är så inte fallet.

Sverige hamnar på fjärde plats på årets Rainbow Map & Index från ILGA Europa, men även om vi kommit långt finns det ett flertal områden som Sverige behöver se över.

Först och främst finns det fortfarande inget förbud mot omvändelseterapi i Sverige. Det är inte acceptabelt. Det är en tortyr av människor som inte borde vara laglig. Trots det uppger 18 procent av unga HBTQI-personer att de någon gång blivit utsatta för omvändelseförsök, enligt en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det får inte fortsätta.

Kriminalisera omvändelseterapi

Det är dags att Sverige kriminaliserar omvändelseterapi samt att vi utvidgar återreseförbudet för barn som riskerar att giftas bort eller utsättas för könsstympning till att även omfatta omvändelseförsök utomlands. 

Ett annat område som Sverige måste se över är homosexuella mäns möjlighet att ge blod på lika villkor. Allt för ofta larmar sjukvården om att det är brist på blod på sjukhusen runt om i landet, senast förra veckan. Trots det hindrar man i dag ett flertal potentiella blodgivare från att ge blod till följd av deras sexuella läggning.

Dagens regelverk kräver att homosexuella män behöver vänta sex månader efter senaste sexuella kontakt för att ge blod, oavsett om det är med en ny partner eller inte. En heterosexuell man behöver bara vänta i 3 månader och enbart om det är en ny partner. Det är orimligt att män som har sex med män har längre och striktare karenstid, givet dagens kunskaper och den testning som allt donerat blod genomgår.

MUF föreslår därför att samma regler ska gälla för alla blodgivare oavsett sexualitet, för en jämlik blodgivning.

Legalisera surrogatmödraskap

Sverige behöver också se över möjligheterna att bilda familj. I dag blir det allt vanligare att man söker sig utomlands för att skaffa barn via surrogatmödraskap eftersom det inte är tillåtet i Sverige. Det kostar hundratusentals kronor, en summa som många inte har råd med, trots att längtan till att bilda familj är stor.

Möjligheten att bilda familj borde finnas för alla, plånboken ska inte vara avgörande för om man har råd att resa utomlands och skaffa barn. Dessutom borde surrogatmödraskap vara upp till kvinnan att bestämma om.

Genom att legalisera så förflyttar vi mer makt till kvinnor att bestämma över sina egna kroppar.

För oss är det därför givet att surrogatmödraskap ska legaliseras.

Stockholm Pride är en av våra viktigaste parader och ett tillfälle att lyfta vikten av fortsatt arbete för HBTQI-personers rättigheter, men arbetet får aldrig begränsas till en vecka. Det är ett arbete som ska pågå varje dag till dess att alla har friheten att bestämma över sin egen kropp, vara vem man vill och älska vem man vill utan att utsättas för hot och diskriminering.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00