Debatt

MP: Sluta tillåta SD sätta tonen för svensk flyktingpolitik

REPLIK. Jag beklagar att Moderaterna vänt kappan efter de kalla vindarna och stängt sina hjärtan. Miljöpartiet väljer medmänsklighet och humanism, skriver Annika Hirvonen Falk (MP).

Jimmie Åkesson (SD), Hans Eklind (KD) och Maria Malmer Stenergard (M) intervjuas efter riksdagspartiernas första gemensamma möte om framtidens migrationspolitik, september 2019.
Jimmie Åkesson (SD), Hans Eklind (KD) och Maria Malmer Stenergard (M) intervjuas efter riksdagspartiernas första gemensamma möte om framtidens migrationspolitik, september 2019.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Annika Hirvonen Falk (MP)
Riksdagsledamot, gruppledare och migrationspolitisk talesperson


Nu står valet mellan humanism och stängda hjärtan. Ska Sverige vara ett land där föräldrar hålls separerade från sina barn? Eller ska vi vara ett land som lever upp till barnkonventionens principer om barnets bästa? Ska Sverige vara ett land som anstränger sig för att göra livet ännu svårare för den som redan förlorat allt, eller ska vi välkomna dem som kommer hit som flyktingar in i vårt samhälle? 

Satsa på etablering

Miljöpartiet vill arbeta för bästa möjliga chanser att snabbt lära sig språket, skaffa jobb och klara skolan. Det gör vi genom en jämlik skola där alla barn får samma chans att mötas, genom satsningar på etablering av nyanlända kvinnor och studier i svenska från dag ett. Inte genom att tvinga människor till en oviss framtid med korta uppehållstillstånd eller att separera familjer. 

För oss är det självklart att en human migrationspolitik också är en politik som ger bästa förutsättningar för dem som får skydd att etablera sig i Sverige.

Beklagar att M vänt kappan

Det är nu det avgörs. När Migrationskommitténs betänkande lämnas kommer förhandlingar behöva ta vid. Tillräckligt många partier som kan bära en uppgörelse om en human flyktingpolitik behöver samlas och göra upp. Att Sverigedemokraterna vill gå en annan väg är ingen överraskning. Jag beklagar att också Moderaterna vänt kappan efter de kalla vindarna och stängt sina hjärtan. 

Vi måste erkänna att dagens regler är inhumana. Sverige kan bättre.

Annika Hirvonen Falk (MP)
Migrationspolitisk talesperson

Men för oss andra är det är dags att sluta låta Sverigedemokraterna sätta tonen och agendan för svensk flyktingpolitik.

Läs också

Vi måste börja synliggöra människorna bakom “volymerna”. Mamman som inte lyckas förklara för sin son varför han fortfarande inte får komma hit – älskar hon inte honom längre? Pappan som tvingas välja vilka av de sex barnen som ska få återförenas med honom. Mannen som bott 13 år i Sverige och som förklarar för mig på flytande svenska att han inte har rätt att jobba som personlig assistent. Att han inte får vara kvar i Sverige men att inget annat land heller tar emot honom. Fast i ett limbo. Den unga tjejen med drömmar som tackar nej till en plats på läkarlinjen för en tillsvidareanställning som städerska. Bara så kan hon få tryggheten att få bo kvar i Sverige. Och de barn vars enda riktiga hemland blivit vårt men som skickas härifrån till platser de inte längre minns. Vi måste erkänna att dagens regler är inhumana. Sverige kan bättre.

Växla upp internationellt 

Det är tid för en politik grundad i kunskap om vad som är bra för integrationen. Det är tid för en politik som är grundad i de värderingar som gjort Sverige till en humanitär stormakt. Det betyder inte att Sverige kommer att ta emot alla miljontals människor som i dag är på flykt. Det betyder bara att vi ska behandla den lilla andel som kommer hit humant.

Samtidigt ska vårt internationella arbete växlas upp. Mer förebyggande insatser mot klimatkatastrofer och konflikter. Bistånd som bekämpar den fattigdom där extremismen kan slå rot. Fredsarbete som skapar långsiktiga lösningar. Stöd till de fattiga länder där allra flest flyktingar finns. Och en hög röst för att hela EU ska ta sitt ansvar. 

Obefintligt orsakssambandet 

Sverigedemokraterna skyller som vanligt samhällsproblemen på flyktingarna. Den andre. Men orsakssambandet mellan stängda gränser och få stopp på skjutningar är tyvärr obefintligt. Om det vore så enkelt. De flesta som deltar i gängkriminalitet är uppvuxna i Sverige och därför är kriminaliteten ett misslyckande för den svenska skolan, socialtjänsten och arbetsmarknaden, snarare än ett misslyckande för den svenska migrationspolitiken.

Men det finns mycket annat vi kan och måste göra för att få bukt med den kriminalitet som lockar unga män utan framtidstro till ett liv i knarkhandeln. Det handlar om breda satsningar på välfärd, skola och brottsförebyggande arbete. 

Måste vara en motkraft

När främlingsfientliga krafter vinner mark, hatbrotten ökar, grupper ställs mot varandra och demokratins principer ifrågasätts, måste vi stå upp för alla människors lika värde. I ord och handling. När fördomarna växer måste vi orka vara en motkraft. De som flyr har inget val. Det har vi. Miljöpartiet väljer därför medmänsklighet och humanism.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

SD om migration: Små extremistpartier håller vårt land som gisslan

Med vårt alternativa förslag till Migrationskommitténs slutbetänkande får M och KD, som talat om en stram migrationspolitik på EU:s miniminivåer, en chans att bekänna färg. Det skriver Jonas Andersson (SD), ledamot i migrationskommittén.


Nämnda personer

Annika Hirvonen

Förste vice gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

Jonas Andersson

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
Fil. kand statsvetenskap (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00