MP-kongressen trotsade ledningen: Vill slopa betyget F

MP ska driva på för att slopa F i betygsskalan, tar nya tag kring förskolan och vill utreda ett förbud mot konfessionella friskolor – ett förslag som kritiseras internt. ”Den blomstertid nu kommer accepteras ju av alla”, säger Annika Hirvonen, partiets gruppledare i riksdagen.

Foto: Christine Olsson/TT, Jessica Gow/TT
Miranda Olsson

ÖREBRO. Ett nytt utbildningspolitiskt program lades fram på Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen med förslag om ett förbud mot religiösa friskolor, möjligheten för Skolinspektionen att neka tillstånd till nya friskolor om de driver på segregationen och skrotat produktivitetsavdrag.

– Vi har inte haft ett samlat program för vår utbildningspolitik. Så nu gör vi en uppryckning för att få en bas att jobba utifrån. En linje hela vägen från förskola till forskarutbildningen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Camilla Hansén till Altinget.

Partistyrelsen fick dock se sig överkörd av ungdomsförbundet i en rad frågor. Bland annat fick Grön ungdom igenom ett maxtak på 300 respektive 500 elever per kurator och skolpsykolog.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00