MP ger upp striden om Förbifart Stockholm

TRAFIK. Regeringen ger nu grön flagg för att bygget av Förbifart Stockholm kan återupptas efter årsskiftet. Det meddelade i morse infrastrukturminister, Anna Johansson (S), tillsammans med en mycket missnöjd klimat- och miljöminister, Åsa Romson (MP).

klimat- och miljöminister, Åsa Romson (MP)
klimat- och miljöminister, Åsa Romson (MP)Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Johanna Alskog

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att stoppa förbifarten. Vi tycker fortfarande att det är ett dåligt projekt, sade klimat- och miljöminister Åsa Romson vid en presskonferens tillsammans med regeringskollegan infrastrukturminister Anna Johansson på torsdag morgon.

Anledningen till att Miljöpartiet nu ger upp och låter vägen byggas är att den politiska majoriteten i Stockholms läns landsting visat sig vara benhård och ointresserad av att omfördela finansieringen till kollektivtrafiken. Det beskedet lämnade landstinget till regeringen i måndags, berättade de två statsråden.

– Det har varit viktigt för oss med det här rådrummet. Men när det inte går att få samsyn, ser jag ingen anledning att upprätthålla frysningen, sade Åsa Romson som menade att det hela visar att Miljöpartiet inte har tillräckligt starkt inflytande för att ändra gamla projekt.

– Förbifarten är i första hand en Stockholmsfråga som ska ligga i de lokala representanternas händer. Det är så all god – och dålig – stadsutveckling sker, sade Romson.

Den socialdemokratiska infrastrukturministern, Anna Johansson, uttryckte inga starkare åsikter vid pressträffen, utan konstaterade att:

– Det här är ett viktigt vägprojekt för Stockholm.

För att mildra miljöeffekten av vägbygget ska nu Trafikverket få i uppdrag att utreda hur kollektivtrafikens framkomlighet kan förbättras på förbifarten. Dessutom ska Sverigeförhandlingen (se länk) även få i uppdrag att se över möjligheterna för ytterligare tunnelbana i Stockholm i syd-nordlig-riktning mellan Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm och med möjlig fortsättning norrut.

Nämnda personer

Anna Johansson

Tidigare riksdagsledamot (S), före detta infrastrukturminister
Komvuxutbildning

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00